Aanwezigheid van premier De Croo op Antwerpse iftar veroorzaakt diplomatiek relletje met Turkije (Antwerpen)


De Belgische ambassadeur in Turkije is op het matje geroepen, omdat premier Alexander De Croo onlangs aanwezig was op een iftar die georganiseerd werd door een vzw gelieerd aan de Gülen-beweging. Dat meldt La Dernière Heure.

Premier De Croo was op 11 maart in het Antwerpse Hilton-hotel aanwezig op een iftar, het avondmaal dat moslims tijdens de ramadan nuttigen na zonsondergang. Dat gebeurde op verzoek uitnodiging van de Belgisch-Turkse vzw Fedactio. Ook minister van Justitie Paul Van Tigchelt bevond zich onder de honderden aanwezigen.

De vereniging in kwestie is gelieerd aan de Turkse predikant Fethullah Gülen, staatsvijand nummer één van de Turkse president Erdogan. Gülen, die al jarenlang in ballingschap leeft in de Verenigde Staten, wordt er door de Turkse autoriteiten met name van beschuldigd steun te hebben verleund aan de mislukte staatsgreep van 2016.

De Turkse autoriteiten zouden om die reden de Belgische ambassadeur in Ankara op het matje geroepen hebben. Het kabinet van de premier bevestigt het nieuws, maar benadrukt dat “de deelname volgde op een uitnodiging” die De Croo “heeft gehonoreerd zonder een politieke agenda”, aldus zijn woordvoerder.Source link

Leave a Comment