Alexander Doom pakt goud op WK indoor: “Grote verrassing, ben zo gelukkig”


© afp

Alexander Doom heeft een stunt van formaat afgeleverd in de finale van de 400 meter op de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Schotse Glasgow. Onze landgenoot verraste vriend en vijand en liep naar het goud in een tijd van 45:25, een Belgisch record.

Doom startte een tikkeltje trager dan de rest, maar toen Karsten Warholm hem voorbij kwam gesneld, kon hij zijn wagonnetje aanpikken. In het spoor van de Noorse wereldtopper kon Doom de slotronde ingaan. Volhouden was dan de boodschap. En dat deed Doom. Meer zelfs, hij deed er nog een schepje bovenop door in de laatste rechte lijn op en over Warholm te gaan. Tot zijn eigen verbazing liep Doom zo naar de wereldtitel.

“Winnen tegen atleten van wereldklasse als Karsten Warholm: ik kan dit niet geloven! I’m so so fucking happy”, schreeuwde een dolgelukkige Doom na zijn wereldtitel. De Belgian Tornado had overigens pas net voor de wedstrijd beslist om van start te gaan. Er waren grote twijfels door een kuitprobleem.

Doom had vrijdag in de halve finales zijn persoonlijk record al aangescherpt van 45.89 naar 45.69. In de finale dook hij ook onder het nationale record uit 2023 van Julien Watrin. Dat bedroeg 45.44.

Meer medailles

Het goud van Alexander Doom is de tweede wereldtitel van België op dit WK indoor. Vrijdag verlengde Noor Vidts haar wereldtitel op de vijfkamp en schonk ons land zo een eerste gouden medaille.

Rani Rosius, op de 60 meter, en Michael Obasuyi, op de 60 meter horden, haalden eveneens de finale in hun discpline. De Limburgse sprintster werd daarin verdienstelijk zesde, Obasuyi eindigde een plaats lager. Youngster Elie Bacari werd op de horden uitgeschakeld maar liep wel een persoonlijk record, Delphine Nkansa strandde in de halve finales van de 60 meter.

Met John Heymans werkte nog een landgenoot zaterdag een finale af. Op de 3.000 meter werd hij als achtste op zijn waarde geklopt.

Zondag

Eliott Crestan mag zich zondagavond opmaken voor de finale van de 800 meter. Hij overleefde, in tegenstelling tot Tibo De Smet, zijn halve finale en mag dromen van een medaille. In 2022 werd hij in zijn eerste WK-finale zesde.

Zevenkamper Jente Hauttekeete werkte in zijn competitie de eerste vier onderdelen af: 60 meter, verspringen, kogelstoten en hoogspringen. De 21-jarige belofte, die geen pr kon neerzetten, is voorlopig negende met 3.298 punten. Zondag volgen nog de 60 meter horden, het polsstokspringen en de afsluitende 1.000 meter.Source link

Leave a Comment