Arjen Livyns kijkt uit naar Kuurne-Brussel-Kuurne in eigen streek: “Positionering is een voordeel”


Arjen Livyns (30) staat zondag aan de start van Kuurne-Brussel-Kuurne, een van de vele voorjaarsklassiekers in eigen streek voor de Kerkhovenaar van Lotto-Dstny. “Mijn parcourskennis is een voordeel.”

Arjen Livyns legde de laatste hand aan zijn voorbereiding op het Vlaams openingsweekend in de Ronde van Oman. “Alles gaat goed met mij”, vertelt hij. Livyns is aan zijn tweede campagne bij Lotto-Dstny toe en ook hij ervaart een groot verschil in professionalisme in de wielersport met de periode waarin hij zelf zijn debuut op het allerhoogste niveau vierde. “Pas op, toen ik als neoprof bij Veranda’s Willems-Crelan tekende, werd er al professioneel gewerkt. Ook toen kregen we meteen na de wedstrijd bijvoorbeeld al een pastagerecht om op te eten. Maar nu is alles nog een stuk professioneler geworden, veel meer op maat van elk individu. Elke renner binnen onze ploeg krijgt telkens een e-mail met een gepersonaliseerd voedingsschema. Ik zal minder moeten eten dan pakweg Arnaud De Lie, die zwaarder weegt. Elke dag opnieuw weten we perfect wat we moeten eten. Voor een wedstrijd wordt alles op ons stuurlint geplakt. Als renner moet je niet meer nadenken. In het begin van mijn profcarrière moest je als renner nog veel meer zelf alles uitzoeken en uitrekenen. Die professionalisering merk je ook in koers. Er wordt sneller gereden en dat vanaf de eerste wedstrijd van het seizoen. De Ster van Bessèges was tien jaar geleden een ideale koers om het ritme terug te vinden. Nu rijden we daar meteen op het scherpst van de snee, omdat elke renner al in de winter fanatiek voor zijn vak leeft. Ook bij Lotto-Dstny wordt er professioneel gewerkt. Ik ben er aangenaam verrast door de werking bij het team en kan zeker niet klagen.”

Goede winter

Livyns heeft een goede winter achter de rug. “Op dit moment evenaar ik mijn beste vermogenswaarden ooit. Dat is geruststellend. Ik ben goed bezig. Tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen voelde ik dat ik er nog wat in moest komen, maar op Mallorca en zeker in Oman merkte ik dat ik een stap had gezet en mijn werk kon doen. Ik ben klaar voor wat komt. Mijn taak is duidelijk. Alle Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn belangrijk voor de ploeg. In de Omloop wordt alles op Arnaud De Lie gezet. Zelf rijd ik enkel Kuurne-Brussel-Kuurne, waar met Jasper De Buyst en Milan Menten twee snelle mannen aan deelnemen. Het zal zaak zijn de heuvels te overleven en daarna te zien wie mee is. Dat ik in de streek woon, motiveert me. Ik ken alle wegeltjes als mijn broekzak.”

Volgende week staan de Trofeo Laigueglia en Strade Bianche op Livyns’ programma. “Vorig jaar reed ik de Italiaanse gravelklassieker voor de eerste keer. Die koers is te zwaar voor mij, heb ik vastgesteld. Het is zwaarder dan ik had verwacht. Je mag het gerust vergelijken met Luik-Bastenaken-Luik, wat op WorldTourniveau voor mij te hoog gegrepen is. Ik zal Maxim Van Gils en Andreas Kron bijstaan. Die inspanningen van vijftien minuten bergop liggen mij minder goed dan de kortere hellingen van zo’n drie minuten hier in Vlaanderen. In Vlaanderen kan ik me mede dankzij een uitstekende positionering vlotter handhaven. Door mijn parcourskennis weet ik perfect waar ik me kan sparen en waar het belangrijk is om voorin te zitten.”

Ook Nokere Koerse, Bredene-Koksijde Classic, E3 Saxo Bank Classic in Harelbeke, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race staan op het programma van Livyns. “Met iemand als De Lie in de ploeg is het logisch dat we alles op hem zetten. Dat vind ik leuk, want dan is er een duidelijk plan. Ik hoop Arnaud zolang mogelijk te kunnen bijstaan. In wedstrijden zonder hem hangt veel af van het koersverloop. Ploegmaats als De Buyst en Menten zijn snel aan de meet. Als zij overleven, stel ik me in de finale ten dienste van hen. Liever zo dan doelloos rond te rijden en een verre ereplaats uit de wacht te slepen.”

Hopen op Vuelta

In het tweede deel van het seizoen hoopt Livyns voor de eerste keer in zijn carrière een grote ronde te betwisten. “Als ik daar kans op wil maken, zal dat voor mij de Vuelta zijn. Voor de Tourploeg kom ik niet meteen in aanmerking. Aangezien we met de ploeg dit jaar de Giro opnieuw niet rijden, zijn er uiteraard veel gegadigden voor weinig beschikbare plaatsen. Maar we zien wel. Sowieso probeer ik er altijd het beste van te maken.”Source link

Leave a Comment