Beurzen reageren opgetogen op renteverhoging ECB


De Europese aandelenmarkten, waaronder de Brusselse beurs, zitten in de lift sinds de Europese Centrale Bank (ECB) donderdagnamiddag haar rente verhoogde tot het hoogste peil ooit. Dat heeft vooral te maken met de commentaren van voorzitster Christine Lagarde.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB-rentes zijn richtinggevend voor alle kredieten aan bedrijven en consumenten. Met haar tiende renteverhoging op rij zet Lagarde de spectaculairste renteklim in de geschiedenis van de eurozone verder. Daardoor zijn de nulrentes van enkele jaren definitief verleden tijd.

In het nieuws: De ECB verhoogde donderdag de depositorente met 25 basispunten naar 4,00 procent, een record sinds de start van de centrale bank in 1998. Zowel in de uren na het rentebesluit als in de vroege handel vrijdagochtend gaan de Europese beurzen hoger.

Opluchting

De paradox: Een hogere rente is nochtans in principe slecht nieuws voor aandelen, omdat vastrentende beleggingen dan aantrekkelijker worden. Toch reageerden de Europese beurzen opgetogen op de renteverhoging.

De ver

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees

Lees nu 3 artikels gratis per maand!

Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.


Source link

Leave a Comment