Britse media beschuldigen comedian Russell Brand van verkrachting en misbruik


De feiten zouden plaatsgevonden hebben tussen 2006 en 2013.

Het gaat onder andere om de aanranding van een 16-jarig meisje. Brand zelf was toen 31. Ze getuigt anoniem dat Brand haar ‘kind’ noemde tijdens een relatie die drie maanden duurde waarin hij haar seksueel en emotioneel controleerde.

Een andere vrouw vertelt dat ze verkracht werd door de acteur waarna ze, volgens het onderzoek van de Britse media, dezelfde dag moest worden behandeld in een crisiscentrum voor mensen die seksueel misbruikt werden. De vrouw had achteraf een bericht naar Brand gestuurd ‘when a girl says NO it means no’. Brand zou geantwoord hebben: ‘very sorry’.

Een derde vrouw zei dat Brand haar seksueel had aangevallen toen ze samenwerkten in Los Angeles en dat hij had gedreigd met juridische stappen als ze er iets van zou vertellen. Ook een vierde vrouw heeft het over verkrachting en fysiek en emotioneel misbruik.

De beschuldigingen werden zaterdagavond geuit in een documentaire in het Channel 4-programma ‘Dispatches’, in samenwerking met de krant The Sunday Times en The Times.

Brand probeerde de lont vrijdag al uit het kruitvat te halen, door het nieuws zelf bekend te maken in een video op sociale media waarin hij de beschuldigingen krachtig ontkende.

Hij heeft het daarin over ‘zeer ernstige criminele beschuldigingen’ in verband met zijn welbekende seksverslaving. ‘De relaties die ik heb gehad, waren altijd met wederzijdse toestemming’, zegt hij. ‘Ik ben daar altijd heel open over geweest indertijd, bijna te open. En ik ben er nu weer open over.’ Hij noemt de beschuldigingen waarover hem een reactie werd gevraagd ‘barok’, en voegt eraan toe ‘mijn openheid is uitgegroeid tot iets misdadigs’.

Brand schoot in het eerste decennium van de 21ste eeuw als een komeet naar omhoog als comedian, geholpen door een flamboyant imago als rocker en bad boy. Hij maakte ook de overstap naar Hollywood, met films als Get him to the Greek en Arthur. Hij verleent ook zijn stem aan Dr Nefario in de animatiefilms Despicable me en Despicable me 2. En hij was een jaar getrouwd met popster Katy Perry.

Maar ettelijke verslavingen, waaronder ook de zelfverklaarde seksverslaving, zorgden voor zoveel incidenten dat Brand steeds minder vrienden overhield. De BBC zette hem bijvoorbeeld aan de deur nadat hij en talkshowpresentator Jonathan Ross live en stomdronken op de radio de acteur Andrew Sachs belden, Manuel uit Fawlty Towers, om hem te laten weten dat Brand seks had gehad met Sachs’ kleindochter.

Brand is tegenwoordig een complotdenker die zijn ideeën via shows, podcasts en boeken uitdraagt. ‘Het is duidelijk voor mij dat er een serieuze, gecoördineerde inspanning is om ons soort stemmen het zwijgen op te leggen.’

De Britse media die het verhaal uitbrachten, hebben voor ze de beschuldigingen publiceerden Russell Brand acht dagen de tijd gegeven om te reageren op de berichtgeving. Brands advocaten hadden onder meer geantwoord dat acht dagen te kort was voor zo’n lange lijst beschuldigingen ook al omdat de Britse media ervoor hadden gekozen de namen van de vrouwen deels niet vrij te geven. Ze spraken, net als Brand zelf, van een vooropgezette strategie met als doel de comedian schade toe te brengen.Source link

Leave a Comment