Chase Atlantic @ Ancienne Belgique (AB): Zwemmen in eigen nat


© CPU – Nathan Dobbelaere

Voor de begindagen van Chase Atlantic moeten we ruim twaalf jaar terug in de tijd. In het Australische Cairns besloten toen drie jeugdvrienden een band te starten, al duurde het wel nog een kleine drie jaar vooraleer ze met hun eerste single op de proppen kwamen. Een instant succes was Chase Atlantic in hun begindagen hoe dan ook niet, al groeide hun fanbestand wel zienderogen toen ze onder meer met de VANS Warped Tour door de Verenigde Staten trokken. Hun kenmerkende soundblend van r&b, pop, emo rap en rock heeft het drietal in ieder geval verder kunnen uitpuren en dat met behoorlijk succes. Singles als “Swim”, “Friends” en “Into It” hebben ieder enkele honderd miljoen streams op Spotify en ook hun recent uitgebracht album BEAUTY IN DEATH gaf de band een nieuwe boost. De Ancienne Belgique was niet toevallig in een mum van tijd uitverkocht. Een aantal fanatiekelingen hadden zelfs al in de vroege ochtendstond postgevat aan de poorten van de Brusselse concertzaal. Het wachten werd echter beloond met een gevarieerde en goed in elkaar gestoken show van hun Australische darlings.

Ga je naar een Chase Atlantic-concert, dan is de kans groot dat Xavier Mayne het voorprogramma mag voorzien. Op zijn socials omschrijft hij zichzelf als een multi-instrumentalist die zich niet vastklampt aan een bepaald genre. In alle eerlijkheid moesten we gisteren concluderen dat van die omschrijving weinig konden horen. Alle nummers leken nogal hard op elkaar en daar konden een paar kunstmatige EDM-drops ook weinig aan veranderen. Het meeste teleurstellen deed hij echter als zanger, want zelfs met een dik laagje autotune klonk hij de hele set door vlak en eentonig. De om acht uur al stampvolle AB reageerde hoe dan ook enthousiast en met veel gekrijs op elke frats van Mayne. Voor het hoogtepunt zorgde echter Mitchel Cave bij de laatste twee nummers, ook al kwam zijn stem moeilijk door de fletse beats. Wij waren in ieder geval blij toen het kortstondige optreden er na een dik halfuur alweer opzat. Gelukkig moesten we niet al te lang wachten om deze kleine domper te kunnen doorspoelen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Chase Atlantic begon immers zo goed als op tijd aan hun eerste show in België in ruim vier jaar. Een gezwinde start zat er echter niet. Daarvoor klonk “Slow Down” nog net iets te karikaturaal. Ook de stem van Mitchel Cave kwam er aanvankelijk moeilijk door en werd in het refrein overstemd door een zaal die luidkeels meezong. Het geluidsniveau was bovendien eerder aan de zachte kant en had zeker in het begin iets luider gemogen. Het geluid was bij “BEAUTY IN DEATH” al beter afgestemd en de handjes van de fans gingen lekker mee op de beat. Er kwam vaart in de set en de bandleden begonnen zich steeds meer in hun sas te voelen op Belgische bodem. De saxofoon bleek daarnaast een leuke toevoeging om het nummer in alle eenvoud te kunnen afsluiten. Het geluidsbarometer ging niet veel later weer de hoogte in bij “WHAT U CALL THAT” en Cave ging vol overgave tekeer. In de schaduw van de geboren frontman opereerde gitarist Christian Anthony, die tevens ook een aantal zangpassages voor zijn rekening nam.

Het was warm in de Ancienne Belgique, maar het mocht van Chase Atlantic gerust nog een paar graden warmer. Daarvoor animeerden ze de tribune om recht te staan en gooiden ze eigenhandig met “HEAVEN AND BACK” nog meer houtblokken op het vuur. Brussel ging naar de hemel, maar zo snel niet meer terug. Muzikaal klonk het allemaal heel gestroomlijnd en bleef het vijftal binnen de lijnen kleuren. Daar was en is niets mis mee, zeker omdat ze met de inhoud het verschil probeerden te maken. Op “Drugs & Money” en “OHMAMI” waanden ze zich even als gangster en bad boy, al deden ze het als zwemmers toch net iets geloofwaardiger. “Swim” is dan ook niet voor niets hun grootste succes tot nu toe dankzij een virale rondgang op TikTok en een half miljard streams op Spotify. Het dompelde de AB onder in een gelukzalig gevoel, ook al zwom iedereen ondertussen in zijn eigen zweet.

© CPU – Nathan Dobbelaere

De tourcaravan van Chase Atlantic bestond naast een luxueuze tourbus ook uit een grote vrachtwagen puur en alleen voor de productie. Dat loonde de moeite, want naast wat lampen hadden ze ook een gigantisch scherm meegebracht waar een camera af en toe livebeelden op bracht. Het gaf het optreden een cool dimensie en versterkte de beleving zeker en vast bij nummers als “WASTED”. Wat de beleving geen meerwaarde bezorgde, was het gebrabbel tijdens de bindteksten dat vaker niet dan wel verstaanbaar was. De articulatie liet te wensen over, maar wat wat we eruit konden destilleren was dat hun fans zeer belangrijk en dierbaar zijn voor hen. En dat ze het heel warm hadden. De warmte begon ook een tol te eisen zowel voor als op het podium. “LIKE A ROCKSTAR” werd nog enigszins cool gebracht, alleen vonden we het daaropvolgende “Into It” net iets te oppervlakkig gebracht. Het einde van het nummer kon de meubelen nog een beetje redden met wederkerend de saxofoon en een a capella stuk. Een aantal fans moesten desondanks even een luchtje gaan scheppen en de nodige hydratatie tot zich nemen om niet helemaal te bezwijken.

De eerste klepper van de bisronde werd meteen ook een van de hoogtepunten van het concert. “Friends” werd niet alleen heel snedig en strak gespeeld door Chase Atlantic, het publiek schreeuwde ook nog eens de longen uit hun lijf. En dat omringd door een hoop gelijkgezinden. Er hing gedurende vier minuten zowaar echt een uniek sfeertje in de lucht dat we maar al te graag opsnoven. Als afsluiter durfden de Australiërs nog eens iets meer rockend te gaan met “CHXSE”. De CO2-jets schoten de laatste keer de lucht in en zo eindigde de avond met een knap slotstuk. Chase Atlantic bewees in die 75 minuten alvast thuis te horen op de grote podia en kon met een show rijk aan variatie met veel hoogtes en amper laagtes heel wat harten sneller doen slaan. Voor die harten hopen we alvast dat ze niet nog eens vier jaar moeten wachten om Chase Atlantic aan het werk te kunnen zien in ons land.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:
Slow Down
BEAUTY IN DEATH
WHAT U CALL THAT
HEAVEN AND BACK
Drugs & Money
OHMAMI
Swim
PARANOID
LIKE A ROCKSTAR
Into It
The Walls
WASTED
OUT THE ROOF
Okay

Friends
CHXSE

Source link

Leave a Comment