Cian Uijtdebroeks blijft kritisch na achtste plaats in Vuelta: ‘Mis nog pure kracht en aerodynamica’


Cian Uijtdebroeks kende een bijzonder sterk debuut in een grote ronde. In de Vuelta wist de nog maar twintigjarige Belg zijn visitekaartje af te geven door als achtste in het klassement te eindigen. De man van BORA-hansgrohe blikt terug op zijn allereerste Ronde van Spanje.

De altijd goedlachse Belg kijkt bij Sporza met veel plezier terug op zijn eerste grote ronde. ‘Ik heb genoten van de ritten naar de Tourmalet en de Angliru. Het was fantastisch om op die mythische cols in de buurt van de toppers te blijven. Dat zal ik niet snel vergeten.’ Uijtdebroeks is met zijn twintig jaar de jongste Belg die ooit in de top tien van een grote ronde eindigt. ‘Dat wist ik niet eens’, reageert Uijtdebroeks lachend.

Het stelt Uijtdebroeks gerust dat hij gedurende drie weken constant kan blijven. ‘Ik had na anderhalve week kunnen inzakken, maar dat gebeurde niet, ik hoef dus niet bang te zijn. De verwachtingen van de buitenwereld zullen groter worden, maar dit geeft vertrouwen.’ De jongeling van BORA-hansgrohe had in rittenkoersen van één week al laten zien waar hij toe in staat is. ‘Dat voelde wel anders dan dit. Kijk naar de vermogens die we hier trapten. In de laatste week lagen die bijna even hoog als in de eerste week. Ik wist van tevoren niet of ik dat zou aankunnen.’

Uijtdebroeks mist nog kracht en aerodynamica 

Uijtdebroeks weet wel waar hij de komende tijd aan moet werken om een nog beter resultaat neer te zetten. ‘Ik mis de pure kracht nog een beetje. Met mijn kleine verzetje blijf ik achter de concurrenten als ze versnellen, om zo mijn spieren niet uit te putten. Anderen kunnen zo’n gat sneller dichten op een groot verzet.’ Ook het tijdrijden moet volgens de Belg nog beter. ‘Mijn kracht is vrij gelijk met mijn teamgenoot Aleksandr Vlasov, maar mijn aerodynamica is veel minder. Ik moet echt werken aan mijn positie. De snelheid is er en ik kan constant rijden, maar ik verlies alles in aerodynamica.’

Volgend jaar hoopt Uijtdebroeks weer een grote ronde te rijden. De Belg laat het van het parcours afhangen of hij de Giro of de Vuelta gaat rijden. ‘Ik moet kijken waar de meeste hoogtemeters liggen en de minste tijdritkilometers. Het is een beetje het omgekeerde van Remco Evenepoel.’Source link

Leave a Comment