Cockney Rebel-frontman Steve Harley overleden


postuum Steve Harley

Steve Harley.© redferns

Steve Harley, de frontman van de Britse muziekgroep Cockney Rebel, is op 73-jarige leeftijd overleden. De band is vooral bekend van de hits ‘Make me smile’ en ‘Sebastian’.

Bron: BELGA, The Guardian

Muzikant Steve Harley stierf thuis in het Engelse Suffolk in het bijzijn van zijn familie. Eind 2023 meldde hij dat hij een kankerbehandeling onderging en dat die goed verliep. Maar een maand geleden besloot hij te stoppen met optreden, omdat het steeds slechter ging. Zijn laatste tournee bracht hem in april 2023 onder meer nog naar Het Depot in Leuven.

Harley maakte meer dan een halve eeuw muziek. De band Cockney Rebel was vooral succesvol in de jaren 70. Hun grootste hit was ‘Make me smile (Come up and see me)’ uit 1975, een vrolijk en vooral catchy popnummer. Het werd een nummer 1-hit in Groot-Brittannië en bereikte de zevende positie in de voorloper van de Ultratop 50. Het lied werd meer dan honderd keer gecoverd, in zeven talen, onder meer door artiesten als Duran Duran (als de B-kant van hun single ‘The reflex’), Erasure en The Wedding Present. ‘Make me smile (Come up and see me)’ was ook te horen in de films Velvet goldmine en The full monty.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘Sebastian’, een ander bekend nummer, klinkt meer episch en bombastisch. Het sluit goed aan bij de glamrock-scene van begin jaren 70 waarin Cockney Rebel zich bewoog. Een ander bekend nummer van Cockney Rebel was ‘Here comes the sun’, een cover van The Beatles.

De originele band bestond naast Harley uit Jean-Paul Crocker, drummer Stuart Elliott, bassist Paul Jeffreys en gitarist Nick Jones. Hun eerste optreden was als voorprogramma van de Jeff Beck Group in de Roundhouse in Londen. In de vijf decennia erna zou de groep blijven optreden, al ging Harley ook geregeld solo.

Harley presenteerde van 1999 tot 2008 ook de BBC Radio 2-show Sounds of the 70s. Die wordt nu gepresenteerd door Johnnie Walker. Harleys laatste album was Uncovered uit 2020, een verzameling covers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.Source link

Leave a Comment