Complimenten? In déze provincie worden ze het vaakst uitgedeeld


Do’s en don’ts

Nederlanders blinken vooral uit in het geven van complimenten waarin vaardigheden en prestaties geprezen worden. Ook doen complimenten over persoonlijkheid en eigenschappen het goed.

De echte winnaar in het onderzoek van Hallmark, blijkt het enthousiaste compliment. Een voorbeeld daarvan is: “Wauw, wat kun jij goed dansen!” Deze zou de ander het meest raken. Daarnaast wordt een vleugje humor wel gewaardeerd. Een leuk voorbeeld dat Hallmark hiervan geeft: “Je moves zijn jaloersmakend, wanneer krijg ik dansles van je?!” De volgende keer dat je in de club staat te dansen, weet je nu wat je tegen iemand kunt zeggen.

Complimenten over bezittingen worden daarentegen niet zo gewaardeerd. Die kan je maar beter voor je houden.

Thumbnail voor Bedankt! Zo geef én ontvang je een compliment volgens deze deskundigeBedankt! Zo geef én ontvang je een compliment volgens deze deskundigeLees ook

Awkward

Of denk jij juist ‘awkward’ als iemand je benadert over je dansskills. Soms kan een compliment ook een beetje ongemakkelijk zijn om te ontvangen. Mannen blijken nét iets makkelijker een compliment te ontvangen dan vrouwen. Vooral de complimenten van onze partners vinden we het fijnst om te ontvangen, terwijl we ze vaker geven aan familie.

Like

Ook opvallend in het onderzoek is dat jongeren veel meer complimenten geven dan ouderen. Nederlanders tussen de 25 en 34 jaar geven vaker dagelijks complimenten dan 65-plussers. Grote kans dat dat ook met social media te maken heeft.

We liken natuurlijk de hele dag door elkaars berichten. Maar is dat hetzelfde als het geven van een compliment? Daar zijn de meningen nog over verdeeld. Hoewel we steeds vaker complimenten via social media geven, blijkt toch zestig procent van de Nederlandser een compliment liever face-to-face te ontvangen. Dat is toch een stuk persoonlijker.

Online of face-to-face, het gaat erom dat we lief zijn voor elkaar. 1 maart of niet, iedere dag zou natuurlijk complimentendag moeten zijn. Dus wees eens lief en maak iemands dag goed met een complimentje.

Thumbnail voor Be prepared: zó ontvang je complimenten als een proBe prepared: zó ontvang je complimenten als een proLees ookSource link

Leave a Comment