Dagelijks loopt hij vier marathons en dat met 3 uur slaap: Matthieu Bonne (30) wil een nieuw wereldrecord vestigen (Bredene)


Straf, straffer, strafst, en dán heb je ultrasporter Matthieu Bonne (30) uit Bredene. Niets lijkt onmogelijk voor de West-Vlaming. Hij liep de Marathon des Sables, zwom het Kanaal over en zwom als eerste non-stop de Belgische kustlijn af. Vorig jaar fietste hij 3.600 kilometer in zeven dagen tijd en zwom hij 131 kilometer non-stop in de Griekse zee. Goed voor twee wereldrecords.

LEES OOK. Matthieu Bonne (29) bekomt thuis van wereldrecord van 61 uur zwemmen en blikt vooruit op toekomst: “Of het nog extremer kan? Ik denk dat wel”

Sinds zondagmiddag 16 uur is de West-Vlaming bezig aan een nieuwe wereldrecordpoging. Het doel is 1.038 kilometer lopen in zes dagen tijd. Oftewel: vier marathons van 42 km per dag. Als Boone slaagt in zijn opzet, verbreekt hij het twintig jaar oude wereldrecord van de Griekse ultraloper Yiannis Kouros met enkele kilometers.

Hallucinaties

Als locatie voor zijn stunt koos team-Bonne de atletiekpiste van Molenkouter in Merelbeke. Om het mogelijke wereldrecord te kunnen laten erkennen, moesten ze wel een officiële wedstrijd organiseren. Naast Bonne lopen daarom nog drie sporters mee.

LEES OOK. ‘Kamp Waes’-deelnemer Matthieu Bonne verpulvert wereldrecord van 3.590 kilometer fietsen in week tijd

Bonne raakte bij een breder publiek bekend als deelnemer aan het tv-programma Kamp Waes en houdt van extreme sportieve uitdagingen. “Matthieu traint extreem hard, draagt zorg voor zijn lichaam en is gedisciplineerd”, zegt manager Mathias Lievens. “Elke seconde van zijn dag staat in het teken van zijn sport, maar zijn extreme focus is zijn grootste kwaliteit. Mentaal is hij echt zo sterk.” (lees verder onder de foto)

Matthieu Bonne tijdens zijn wereldrecordpoging.© fvv

Dat zal de ultrasporter ook nodig hebben. De eerste anderhalve dag loopt hij telkens blokken van vijf uur met tien minuten rust. Maandagavond slaapt hij voor het eerst twee uur (!) om daarna verder te lopen. “De combinatie van fysiek afzien en weinig slapen is moordend”, zegt Lievens. “Na een tijdje begin je te hallucineren, dat is onvermijdelijk. Daar moet je je doorheen vechten.”

LEES OOK. Hoe houden ultrasporters onmenselijke uitdagingen toch vol? “Ze voelen wel degelijk pijn maar hebben geleerd om zich ervan los te koppelen”

Tijdens zijn wereldrecordpoging kan Bonne rekenen op een sterk team. Dat vreest vooral de regen. Ook voeding is levensbelangrijk. “Als hij een hongerklop krijgt, is het te laat”, zegt Lievens. “We hebben een schema opgesteld wanneer hij moet eten. Met sportvoeding, maar ook pasta, pannenkoeken en sandwiches met smeerkaas.”

Onmogelijk

De West-Vlaming noemde dit vooraf zijn meest extreme uitdaging ooit. “Ik weet dat het bijna onmogelijk is om dit record te breken. Maar als ik één ding graag doe, is het het onmogelijke mogelijk maken. Dat heb ik in het verleden al bewezen”, zei hij.

De eerste 24 uur van zijn wereldrecord verteerde hij goed. Ondanks een koude nacht en ijzelvorming zit Bonne op schema.

LEES OOK. Klaas (37) maakt documentaire over ultrasporter Matthieu Bonne en wordt geselecteerd voor Filmfestival Oostende: “Het filmen was allesbehalve eenvoudig”

De atletiekpiste Molenkouter is 24 uur per dag toegankelijk zijn voor supporters, maar meelopen met de atleten is niet toegelaten. “Vanuit het gemeentebestuur zijn we heel fier dat onze atletiekpiste het toneel is van deze extreme uitdaging”, zegt sportschepen Egbert Lachaert (Open VLD). “We bouwden een prachtig sportpark en we zijn blij dat op deze manier in de kijker te kunnen zetten.”

Ultraloper Matthieu Bonne begon zondag om 16 uur op de atletiekpiste van Merelbeke aan zijn wereldrecordpoging.© IFSource link

Leave a Comment