‘Dalva’ van Emmanuelle Nicot beste film op Magritte du cinéma


De film Dalva, die gaat over incest. Dalva, gespeeld door de jonge Zelda Samson, is 12 jaar oud maar kleedt zich als een volwassen vrouw. De rechtbank besluit haar tegen haar wil uit het huis van haar vader te zetten. Dan ontmoet ze Samia, een eigenzinnige tiener, en Jayden, een opvoeder.

De prijs voor beste actrice was voor Lubna Azabal voor haar rol in Le bleu du caftan van regisseur Maryam Touzani. In de film kruipt de 50-jarige Brusselse in de huid van Mina, die samen met haar man Halim een kaftanwinkel uitbaat in Marokko. Het koppel heeft altijd geleefd met het geheim van Halims homoseksualiteit, maar dat evenwicht wordt plots verstoord.

Théâtre National

De Magritte voor Beste Vlaamse Film ging dan weer naar Het Smelt van Veerle Baetens, geproduceerd door Brusselaar Bart Van Langendonck en gecoproduceerd door Jacques-Henri Bronckart.

De Belgisch-Franse Arieh Worthalter kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol in Le procès Goldman van de Franse regisseur Cédric Kahn. De 38-jarige acteur haalde het van Jérémie Renier (Ailleurs si j’y suis), Bouli Lanners (Un coup de maître) en Brusselaar Marc Zinga (Augure).

Augure, de eerste langspeelfilm van de Belgisch-Congolese muzikant/acteur Baloji wist uiteindelijk vijf van de 13 nominaties te verzilveren. De film verbrak het record van meeste nominaties voor de Magrittes du Cinéma.

De ceremonie vond zaterdagavond plaats in het Théâtre National in de Emile Jacqmainlaan.Source link

Leave a Comment