Deze factoren zetten bitcoin op koers naar 60.000 dollar


Hoge handelsvolumes in de nieuwe Amerikaanse passieve fondsen, grote aankopen door een ‘bitcoinwalvis’ en de aanloop naar de nakende halvering van de bitcoinvoorraad doen de cryptomarkt fors opveren.

De bitcoinkoers is voor het eerst sinds eind 2021 boven 57.000 dollar gestegen. In de afgelopen 24 uur klom de prijs met 4 procent. Ether, het nummer twee naar belegd vermogen, overschrijdt voor het eerst in bijna twee jaar de grens van 3.200 dollar. De cryptomarkt tankt vertrouwen uit recordvolumes in de nieuwe Amerikaanse passieve fondsen (ETF’s) die de prijs van bitcoin volgen.

De negen nieuwe fondsen zetten maandag miljardenvolumes neer. Er ging volgens gegevens van Bloomberg 2,4 miljard dollar in om op dagbasis. Dat is nog meer dan op de dag van hun lancering, op 11 januari. Door die fondsen is de cryptomunt toegankelijker geworden voor een grotere groep beleggers. Maar vooral de veronderstelde betrokkenheid van institutionele kopers geeft de cryptomarkt vleugels. De negen ETF’s, waarvan die van BlackRock en Fidelity naar omvang de grootste zijn, trokken maandag samen voor 520 miljoen dollar netto aan nieuwe inlagen aan, een veelvoud van het daggemiddelde.

Een andere impuls kwam van MicroStrategy

, een Amerikaanse producent van bedrijfssoftware die bitcoin koopt als onderdeel van zijn strategie. Het bedrijf zei maandag nog eens ongeveer 3.000 bitcoins te hebben gekocht en bezit nu voor ongeveer 10 miljard dollar aan bitcoin.

Twee weken geleden brak bitcoin voor het eerst sinds 2021 door de grens van 50.000 dollar. De cryptomunt is dit jaar al met ruim 30 procent gestegen en doet het daarmee beter dan traditionele activa als aandelen en goud. Er is weliswaar nog geen nieuw record bereikt. Dat ligt op 69.000 dollar en dateert van november 2021.

Een andere aanjager is de aanstaande ‘halving’. In april vindt de volgende halvering van de bitcoinhoeveelheid plaats. Daardoor halveert de beloning die miners van bitcoin ontvangen, een ingreep die bedoeld is om inflatie tegen te gaan. Een ander gevolg is dat de toegenomen schaarste de prijs kan opdrijven.

‘Het momentum voor crypto neemt ditmaal sterk toe ondanks een opvering van de langetermijnrentes’, zegt Sean Farell, een strateeg bij het financiële onderzoeksbureau Fundstrat. Beleggers zetten de jongste weken in op een scenario waarin centrale banken minder snel dan verhoopt de beleidsrentes zullen verlagen. Een stijging van de rente leidt meestal tot een verschuiving weg van risicovollere activa zoals cryptocurrency’s, technologieaandelen en grondstoffen. ‘Bitcoin legt dat naast zich neer, wat wijst op wijziging in de marktdynamiek en op een andere perceptie bij beleggers.’

Anderen zien in de snelle stijging dan weer een gevaarlijke voorbode. ‘Het gaat me te hard’, laat een sectorkenner weten. ‘De hoge pieken en diepe dalen die bitcoin typeren, zouden net moeten afvlakken nu de cryptomunt in bredere portefeuilles een plek verovert. Ik had liever een gezapigere klim gezien.’

De gecombineerde waarde van alle digitale activa bedraagt ​​volgens het researchbureau CoinGecko nu ongeveer 2.200 miljard dollar, vergeleken met een dieptepunt van ongeveer 820 miljard dollar tijdens de ‘cryptowinter’ van 2022, toen FTX, het Belgische Bit4You en andere cryptobeurzen instortten. Bitcoin is sinds het dieptepunt in 2022 met 250 procent gestegen en voegde in minder dan twee jaar 700 miljard dollar aan waarde toe.Source link

Leave a Comment