Dochter van Will Tura over ultiem eerbetoon aan haar vader: “Het is ontstaan als grap, hij lachte het weg”


© Kioni Papadopoulos

Eind dit jaar brengen meer dan twintig artiesten een ultiem eerbetoon aan Will Tura. Op die manier staat de Keizer van het Vlaamse lied alsnog in het Sportpaleis. “Dat plan is ontstaan als een grapje tussen mijn vader en de concertorganisator”, zegt zijn dochter Sandy Blanckaert. “Maar nu is hij ontzettend blij dat het er toch nog van komt.”

Begin juni kwam het nieuws dat Will Tura aan alzheimer leidt. Dat maakte dat hij na meer dan zestig jaar op de planken afscheid moest nemen van zijn geliefde stiel. “Het ligt heel gevoelig”, klonk het toen. Wel kwam er nog een nieuwe, en tegelijkertijd laatste, single: Als ik terugkijk. “Bedoeld als afscheidscadeau voor zijn publiek”.

LEES OOK. Will Tura heeft beginnende alzheimer en neemt afscheid met laatste single: “Ik voel en begrijp dat niets blijft duren”

Eind december krijgt Will Tura op zijn beurt een cadeau: een groots eerbetoon aan zijn repertoire, gebracht door 21 collega’s. En dat in de grootste muziektempel van het land, het Sportpaleis in Antwerpen. “Hij kijkt er enorm naar uit”, zegt zijn dochter Sandy Blanckaert. “Het doet hem ook deugd dat Steve Willaert, zijn vaste orkestleider en producer, het muzikale gedeelte volledig draagt. Hij kan niet wachten om het resultaat te zien.”

LEES OOK. Alzheimer maakte definitief einde aan zijn carrière, nu kondigen 21 artiesten ultiem eerbetoon aan Will Tura aan

Gestart als grap

Een Will Tura-concert in het Sportpaleis was niet zíjn idee, vertelt zijn dochter. “Toen hij zijn laatste tournee deed, grapte Jan Van Esbroeck (organisator van de Sportpaleisgroep, red.) dat er een sluitstuk zou moeten komen in het Sportpaleis. Op den duur werd dat een soort van running gag. Mijn vader die het voorstel weglachte, Jan die er telkens op terugkwam.”

Toen kwam de diagnose van zijn ziekte en werd een concert geven in het Sportpaleis van tafel geschoven. Tot Van Esbroeck een alternatief plan vond. Op 29 december brengen klinkende namen als Natalia, Bart Peeters, Stijn Meuris, Niels Destadsbader en Free Souffriau elk een nummer van Will Tura. “Het is ongelofelijk hoeveel artiesten wilden meedoen”, zegt Sandy. “Het zal voor hem ook een verrassing zijn wie welk nummer brengt. Dat is niet van zijn gewoonte, normaal is hij een controlefreak. Maar nu heeft hij de ingesteldheid: surprise me. Hij wil zich echt laten verrassen.”

Of Will Tura ook zelf op het podium zal staan eind dit jaar? “Dat is langetermijnplanning en dus moeilijk te voorspellen. Dat zoveel anderen zijn muziek vieren, daar focussen we op.”Source link

Leave a Comment