Drag queens verenigen zich in Barcelona tegen slechte werkomstandigheden


Een drag queen is een persoon, meestal een man, die zich als vrouw verkleed. Meestal gebeurt dat op een overdreven manier die de vrouwelijke stereotypen uitvergroot. In Barcelona werken veel drag queens in het nachtleven, zij klagen nu de erbarmelijke werkomstandigheden aan. 

De drag scene is in de mode in Spanje. Na televisieprogramma’s als Drag Race zijn ze graag gezien in het nachtleven. Hun shows brengen vertier in discotheken en op festivals. Alleen worden voor de drag queens en kings niet altijd de beste werkomstandigheden voorzien. 60 onder hen verenigden zich in Barcelona in een vereniging die om dringende verbeteringen vraagt.

Alex Marteen, drag queen, verklaart. “De drag heeft het sowieso niet makkelijk. Ze verdienen dan wel geld met hun show, rijk worden ze niet, want ze moeten alles zelf betalen, van hun make-up tot hun kledij”. Vandaag vind je de drag queens in Barcelona in bars als Gayxample, El Cangrejo, La casa de la pradera of in bekendere discotheken als Apolo of Razzmatazz.

In veel bars worden de drags echter niet betaald. Ze hebben uren werk met voorbereiden en hangen dan af van de fooien van het publiek. En dat terwijl een pruik alleen al snel 200 euro kost. De vereniging denkt aan een kwaliteitslabel voor bars. Dat moet dan vastleggen dat de plek veilig is en dat er plaats is om je om te kleden. “Vaak is er geen kleedkamer en moet je alles thuis doen. Je riskeert aangevallen te worden als je met make-up de metro op gaat”, vertelt Alex Marteen. 

Naast die vakbondsfunctie wil de vereniging ook cursussen geven. Naaicursussen of kapperscursussen bijvoorbeeld. De drags zijn alvast nooit eerder zo verenigd geweest als ze dat nu in Barcelona zijn.Source link

Leave a Comment