Drama in Montréal: Loena Hendrickx valt nog naast WK-podium na val in vrije kür


Loena Hendrickx heeft na een mindere vrije kür naast een medaille gegrepen op het WK kunstschaatsen in Montréal: ze werd 4e. De Japanse Kaori Sakamoto schitterde en veroverde haar derde wereldtitel op een rij. Ook voor Nina Pinzarrone (17) werd het WK een ontgoocheling, ze eindigde als 15e na een nieuwe bloedneus.

Na een schitterende korte kür pronkte Loena Hendrickx op de eerste plaats op het WK kunstschaatsen in Montréal. Ze kwam ook met een – letterlijk – schitterende outfit op het ijs voor haar vrije kür, maar daarin liep het fout.

 

Was het stress of een fysiek ongemak? Hendrickx kon niet de sprongen en elementen uit haar schaatsen toveren zoals ze had gewenst: sommige drievoudige sprongen werden tweevoudige en halfweg haar oefening ging ze na een sprong ook tegen het ijs.

 

Op karakter – maar fysiek duidelijk geen 100 procent – haalde ze het einde van haar vrije kür. Ze had duidelijk last van haar geteisterde heup toen ze van het ijs stapte en de “Ik ben kapot” tegen broer en coach Jorik sprak boekdelen.

 

De val kostte Hendrickx uiteindelijk zelfs een medaille, want met 200,25 punten belandde Hendrickx nog naast het podium als 4e. Ze kwam iets meer dan 3 punten te kort voor het brons.

Sakamoto is weer wereldkampioen, bloedneus hindert Pinzarrone

De wereldtitel had er wellicht sowieso niet ingezeten, want titelverdediger Kaori Sakamoto pakte zoals verwacht uit in de vrije kür. De Japanse maakte indruk met haar sprongen en combinaties en veroverde haar derde wereldtitel op een rij.

 

Vanuit Belgische hoek werd het uiteindelijk een vrije kür om snel te vergeten, ook voor Nina Pinzarrone. De 17-jarige kunstschaatsster kreeg net voor haar vrije kür opnieuw last van een bloedneus.

 

Na enkele traantjes in de coulissen en met watten in haar neus ging Pinzarrone toch het ijs op. De concentratie was niet optimaal en haar vrije kür was dat logischerwijs ook niet. Ze viel nog terug naar de 15e plaats in de eindstand.

Nina Pinzarrone met watten in haar neus tijdens de vrije kür.

Pinzarrone: “Was in paniek en moest door mijn mond ademen”

De vrije kür van Nina Pinzarrone is uitgedraaid op een klein drama. Vlak voordat ze op het ijs kwam, moesten de wondjes in haar vaak bloedende neus zonder verdoving opnieuw worden dichtgebrand. Daardoor begon ze later aan haar oefening.

“Ik was in paniek. Daarom kon ik niet lachen. Ik moest door mijn mond ademen. Het was rijden of niet. Vier minuten onder deze omstandigheden zijn wel erg moeilijk”, legt de 17-jarige Belgische uit.   

Ze had geen spijt dat ze toch heeft gereden. “Ik wist natuurlijk dat ik zo niet mijn beste prestatie kon leveren. Paniek en stress maakten het erg moeilijk. Bij de val aan het begin moest ik nadenken waar ik de combinatie kon doen. Dat was mij nog nooit overkomen. Mijn score en plaats spelen dan geen rol meer.”

uitslag WK kunstschaatsen
1. Kaori Sakamoto (Jap) 222,96 punten
2. Isabeau Levito (VS) 212,16
3. Kim Chae-yeon (ZKo) 203,59
4. Loena Hendrickx 200,25
5. Kimmy Repond (Zwi) 196,02
6. Lee Hae-in (ZKo) 195,48
7. Mone Chiba (Jap) 195,46
8. Hana Yoshida (Jap) 194,93
9. Livia Kaiser (Zwi) 187,24
10. Amber Glenn (VS) 186,53
11.  Ekaterina Kurakova (Pol) 184,76
13. Anastasija Goebanova (Geo) 182,42
12. You Young (ZKo) 183,35
14. Olga Mikutina (Est) 177,76
15. Nina Pinzarrone 177,46

WK kunstschaatsen: vrije kür

Hendrickx eindigt 4e

Kaori Sakamoto kroont zich voor de derde keer op een rij tot wereldkampioen. Voor Loena Hendrickx draait het WK uit op een ontgoocheling, ze valt net naast het podium.

Geen medaille voor Hendrickx

De vrije kür draait uit op een ontgoocheling voor Loena Hendrickx. Ze sprokkelt “maar” 123,27 punten en valt zo nu al naast het podium. Met 200,25 punten staat ze nu pas 4e en de Zuid-Koreaanse Lee moet nog schaatsen.

Bekijk de vrije kür van Loena Hendrickx

Ik ben kapot.

Loena Hendrickx tegen haar broer en coach na haar vrije kür

Een wereldtitel wordt het sowieso niet voor Loena Hendrickx, dat weet ze meteen op het einde van haar vrije kür. Ze heeft duidelijk last van haar enkel wanneer ze het ijs verlaat.

Hendrickx valt!

Halverwege haar oefening loopt het fout voor Loena Hendrickx. Eerst krijgt ze niet genoeg rotatie in een sprong en even later komt ze ook ten val. Hoeveel zal haar dat kosten in de eindafrekening?

De eerste sprongencombinatie van Hendrickx komt er niet helemaal uit. Na haar drievoudige Lutz volgt “maar” een tweevoudige toeloop, ze had een drievoudige gepland.

Daar is Loena Hendrickx! Wat kan onze landgenote?

Zenuwen bij Loena Hendrickx net voor haar vrije kür

Ook Isabeau Levito krijgt het publiek in Montréal overeind. De Amerikaanse stapt met de glimlach van het ijs na een knappe vrije kür.

Met 212,16 punten in totaal maakt ze een stevige claim voor een medaille.

Loena Hendrickx zal een persoonlijk record nodig hebben om wereldkampioen te worden. Onze landgenote heeft 145,99 punten nodig in haar vrije kür om Sakamoto voor te blijven.

Met bijna 150 punten voor haar vrije kür legt Kaori Sakamoto de lat wel heel hoog voor de concurrentie. Wie kan nog over die lat springen zonder te vallen?

Ook haar volgende combinaties en sprongen komen er helemaal uit. Deze Sakamoto doet zo een gooi naar een nieuwe wereldtitel, haar derde op een rij. Ze is zowaar emotioneel na haar oefening.

De eerste sprongen van Sakamoto zijn van uitmuntende kwaliteit. De Japanse gaat er voluit voor en kan met haar sprongen het verschil maken.

Nu wordt het menens en zullen de medailles verdeeld worden. Titelverdediger Kaori Sakamoto is de eerste kanshebber die op het ijs moet. Wat kan de Japanse?

Vreugde en verdriet voor Zuid-Korea in deze laatste sessie: Kim doet het uitstekend en komt aan de leiding na een mooie vrije kür, You blijft niet recht en stapt ontgoocheld van het ijs.

De opwarming is niet vlekkeloos verlopen voor Loena Hendrickx, bij een van haar sprongen miste ze haar landing en belandde ze op het ijs.

Loena Hendrickx warmt zich op in de coulissenSource link

Leave a Comment