Experimentele Rode Duivels stellen teleur in Ierland en mogen nog blij zijn met draw


Geen match om warm van te worden. De Rode Duivels hebben met een experimenteel elftal teleurgesteld in Ierland. Op geen enkel moment slaagden de Belgen erin om de thuisploeg in de problemen te brengen. Matz Sels moest zelfs een penalty keren om een nederlaag te komen. Dan maar dinsdag – mét sterkhouders – tegen Engeland iets tonen?

Bondscoach Tedesco greep de gelegenheid aan om te experimenteren met zijn ploeg. En waarom ook niet? Deman en debutant De Winter stonden in een onuitgegeven jonge verdediging en op het middenveld mocht Vermeeren ritme opdoen.

 

De Ieren, op zoek naar een bondscoach en volop in een overgangsperiode, begonnen energiek en dwongen meteen een kans af na balverlies van Faes. Ogbene ramde echter in het zijnet, terwijl hij altijd de vrije Coleman voor doel had moeten aanspelen.

 

Na die vroege waarschuwing eisten de Rode Duivels steeds vaker de bal op, maar gevaar leverde dat niet op. Daarvoor was er veel te weinig diepgang en was het samenspel nooit vloeiend genoeg. Tielemans kopte naast en Bakayoko ramde over, en daarmee hadden we het voor de rust wel gehad.

 

Dan was het fysiek indrukwekkende Ierland veel dreigender. Op het halfuur ging de bal op de stip na betwistbaar handspel van Vermeeren. Ferguson liet het echter liggen, want Sels stopte zijn flauwe strafschop. Daarna waren er nog kansjes voor Ogbene en Szmodics, die slap verdedigen van Deman en Castagne niet konden afstraffen.

Dat het anders moest na de rust was duidelijk. Tedesco gooide Batshuayi, Meunier en Doku in de strijd en dat leek te helpen. Maar niet vooraleer Ferguson vlak na de aftrap een heerlijke voorzet al duikend over kopte.

 

Een paar minuten later konden we eindelijk de eerste Belgische bal tussen de palen noteren. Bakayoko kopte gemeten terug tot bij de bleke Openda, die zijn vluchtschot niet voorbij Kelleher kon sturen. Wat leek op een voorbode voor een offensief van de Duivels, bleek echter een korte opflakkering.

 

Toen Onana vreemd genoeg centraal achterin De Winter kwam vervangen, was de organisatie even weg. Smallbone durfde echter niet uit te halen en Szmodics werd afgeblokt. Het was voor de bescheiden Ieren, die knokten voor wat ze waard waren, de beste kans van de tweede helft.

 

Die voor de Belgen moest nog komen. De ingevallen Lukebakio denderde de rechterflank af en legde op het gepaste moment terug naar Meunier. Die kon zijn terugkeer bij de nationale ploeg niet opluisteren met een doelpunt, want Kelleher tikte zijn plaatsbal uit het hoekje.

 

Zo eindigde een bijzonder teleurstellende interland op 0-0. De eerste wedstrijd van de Rode Duivels in de aanloop naar Euro 2024 stemde de twijfelaars dus allerminst gerust. Tegen Engeland zal België dinsdag, met wellicht een sterker en meer geroutineerd elftal, uit een ander vaatje moeten tappen.Source link

Leave a Comment