Finland bouwt 300 extra schietbanen uit bezorgdheid over Rusland


Finland is van plan om nieuwe schietbanen te openen om te voldoen aan een stijging van de vraag sinds de Russische inval in Oekraïne, aldus de Finse publieke omroep Yle.

Finland – dat een ruim 1.300 kilometer lange grens met Rusland deelt – heeft zich in april 2023 bij de NAVO aangesloten, omdat het land zich zorgen maakt over de nationale veiligheid door de oorlog in Oekraïne.

In Finland is hierdoor de interesse in de defensie van het land gegroeid. Zo hebben meer Finnen een wapenvergunning aangevraagd en worden er speciale trainingsdagen georganiseerd voor reservisten, aldus Yle.

Aangezien de bestaande schietbanen ook door bijvoorbeeld jagers en politieagenten gebruikt worden, zijn er meer faciliteiten nodig door het toenemende aantal Finnen dat wil leren schieten.

Finland ziet groei van markt voor schietbanen

Er zijn op dit moment ongeveer 670 schietbanen in Finland en de Finse regering is van plan om dit aantal te verhogen tot ongeveer 1.000 in 2030.

“Mensen zouden zo niet ver moeten reizen om te kunnen oefenen”, zegt Jukka Kopra, een Fins parlementslid en voorzitter van de Finse defensiecommissie tegen Yle. “Het zou net zo makkelijk moeten zijn om het schiettraining te doen als bijvoorbeeld voetbal of ijshockey.”

De relatie tussen Finland en Rusland is aanzienlijk verslechterd sinds het Scandinavische land lid is geworden van de NAVO. Finland sloot eind vorig jaar al zijn grensovergangen met Rusland, toen grote groepen asielzoekers uit Rusland de grens passeerden.

Helsinki beschuldigt Moskou ervan opzettelijk migranten naar de grens te sturen om Finland te straffen voor de samenwerking met de VS. Het Kremlin ontkent deze beschuldigingen van Finland.

LEES MEER: De oorlog in Oekraïne sleept voort – 4 manieren waarop het conflict met Rusland kan eindigenSource link

Leave a Comment