Gerecycled materiaal is basis van Mewa Peak werkkleding


Achter het zorgvuldige ontwerp van de modellen, de preciesheid van snitten, de verscheidenheid aan kleuren en de aandacht voor detaillering die nodig is om de kwaliteit en het comfort van Mewa werkkleding te bereiken, zit het onophoudelijk onderzoek van een intern team van textielingenieurs en technici die zich buigen over de ontwikkeling van elke nieuwe collectie. Vanuit de productontwikkeling is het idee van het innovatieve concept van de Peak-collectie ontstaan. Mewa benaderde zijn leveranciers met de opdracht om onderdelen van gerecycled materiaal aan te leveren voor deze nieuwe kledinglijn. Samen met verschillende leveranciers en kledingmakers is deze lijn vervolgens klaargemaakt voor de markt.

Niet enkel duurzaam

Duurzaamheid is ongetwijfeld een megatrend, maar bij werkkleding wordt meestal meer aandacht besteed aan comfort en functionaliteit. Met Mewa Peak wil de textieldienstverlener zich onderscheiden op de markt door uit te pakken met een innovatieve lijn die nog een stap verder gaat.

Mewa besteedde altijd al aandacht aan duurzaamheid omdat het een integraal onderdeel is van het dienstverleningspakket, gebaseerd op het principe van hergebruik. “Onze producten zijn allemaal duurzaam omdat we ze steeds ontwikkelen met het oog op een lange levensduur”, stelt Gerton Ruitenbeek, directeur Mewa Textiel Service. “In het geval van de Peak-collectie gebruiken we tot 75% materialen die gemaakt zijn van gerecycled polyester; de rest bestaat uit katoen. Een andere drijfveer bij de totstandkoming van de Peak-collectie was het ontwikkelen van werkkleding die leuk is om te dragen, comfortabel zit en die je niet meer wil uittrekken. Daarom hebben we gekozen voor monochrome kledingstukken die gemakkelijk te combineren zijn.”

In de werkomgeving is Mewa Peak de perfecte kledinglijn voor ambachtslieden, medewerkers binnen de industrie, monteurs, constructeurs, facility managers en logistieke medewerkers.

Functionele details

Het aandeel gerecycled polyester is niet het enige bijzondere kenmerk van deze collectie. Mewa Peak is een hybride collectie met elastische inzetstukken voor comfort, gestructureerde zones voor ventilatie, gewatteerde zones voor warmte en slijtvaste materialen voor meer belaste zones.

Mewa Peak beschikt ook over een lichaamsklimaat regulerende technologie: de functionele vezels van de stof bevatten deeltjes actieve kool die vocht en warmte kunnen absorberen of afgeven. Tijdens fysieke inspanningen versnellen de actieve deeltjes de verdamping van vocht dat ontstaat door zweten, waardoor warmte wordt afgevoerd. Als de drager het koud heeft, slaan de actieve deeltjes de warmte op die van het lichaam afstraalt. Op deze manier behoudt het huidoppervlak constant een aangename temperatuur.

Temperatuurregulerende zone met ‘geperforeerde’ middenrug. (Foto: Mewa)

Temperatuurregulerende zone met ‘geperforeerde’ middenrug. (Foto: Mewa)

De hybride zones bieden daarenboven extra bescherming door slijtvaste zones, ventilatie (bijvoorbeeld op de rug) en speciaal comfort bij het werken op de knieën. Zo zijn de Cordura-inzetstukken met 3D siliconencoating op de ellebogen en knieën een grote troef.

Klein kleurenpalet

“Onze ontwerpmogelijkheden zijn beperkt omdat de functionele- en branchespecifieke eisen absoluut op de voorgrond staan”, vervolgt Gerton Ruitenbeek. “Toch negeren we de modetrends niet en laten we ons inspireren door sport- en outdoorkleding. De meest gedragen kleuren in de ambachtelijke en industriële sector zijn blauw en grijs. Ook zwart staat hoog op de lijst. Omdat we het kleurenpalet bij Peak bewust klein en exclusief wilden houden – net als de gehele collectie trouwens – werd gekozen voor nachtzwart en marineblauw. En om de collectie nog een speciale touch te geven, opteerden we voor een kleur die eerder nog niet bij ons bestond, namelijk lavarood. Omdat Peak veel verschillende materialen verenigt en we de kleding zo monochroom mogelijk wilden houden, was het een hele uitdaging om alle materialen in dezelfde tint te ontwikkelen.”

Pionier

“De ontwikkelingen van kleding en materialen lopen vaak parallel”, besluit Gerton Ruitenbeek. “Bij Mewa Peak ondersteunden onze langetermijn partners ons bij het omzetten van bekende materialen naar een gerecyclede versie. Andere materialen werden getoetst aan onze gebruikelijke laboratoriumtests, met als doel onze klanten een uiterst duurzaam product aan te bieden. Het duurde ongeveer drie jaar om de Peak-collectie te ontwikkelen.”

Het succes liet echter niet lang op zich wachten: vandaag wordt de Mewa Peak-collectie aangeboden met een compleet dienstverleningspakket. Recent werd de collectie bekroond met de Sustainability Award 2023 in Duitsland in de categorie ‘design’, en dit meer bepaald voor de inzet met betrekking tot het spaarzaam gebruik van natuurlijke grondstoffen.Source link

Leave a Comment