Greta Gerwig schrijft filmgeschiedenis met ‘Barbie’


De Barbie-film wordt nog altijd goed bekeken en de stijgende omzetten hebben Greta Gerwig een nieuw record bezorgd: de Amerikaanse is de eerste (!) vrouwelijke regisseur die in haar eentje over de billion dollar mark gaat.

Greta Gerwig (40) schrijft filmgeschiedenis met hitfilm Barbie

Voor de derde week op rij is Barbie wereldwijd één van de best bekeken films in de bioscopen. En dat is terug te zien in de opbrengsten. In de eerste week verdiende de film al 145 miljoen dollar. Sinds afgelopen weekend staat de teller op 1 miljard dollar. Bizar! Daarmee gaat het over de successen van Guardians of the Galaxy vol. 3 (845,3 miljoen), Fast X (704,7 miljoen) en Spider-Man: Across the Spider-Verse (683,8 miljoen) heen, meldt Mojo.

Dit daverende succes verbreekt overigens ook nog een ander record, want Greta Gerwig, de 40-jarige regisseur, schrijft filmgeschiedenis. Ze is nu de eerste, vrouwelijke solo regisseur die een film over de miljard-drempel heeft getild. Overigens maakt ze nu deel uit van een besloten groep, want slechts 53 (!) films hebben ooit dit succes behaald. En Barbie is pas de negende met een vrouwelijke hoofdrolspeler. Win-win-win, dus.

Uiteraard zijn er wel andere vrouwen die onderdeel zijn geweest van een regisseursduo of -team die deze ongelofelijke prestatie behaalde. Wat dacht je van Jennifer Lee die samen met Chris Buck Frozen en Frozen II maakte. Of Anna Boden die met Ryan Fleck Captain Marvel regisseerde. En niet niet te vergeten Patty Jenkins die Wonder Woman maakte, maar nooit over de miljard dollar mark heen is gegaan.Source link

Leave a Comment