Historische Barkley Marathons! Maar liefst 5 atleten halen finish, waaronder eerste vrouw ooit – 3athlon.be


Is de code van de Barkley Marathons gekraakt? Want dit jaar haalden 5 atleten de finish van de ultrarun waarin in 34 jaar maar 17 atleten gefinished waren. Vrijdagavond laat Belgische tijd viel het doek over een historische editie van wat ook de zwaarste loopwedstrijd ter wereld wordt genoemd, met Jasmin Paris die geschiedenis schreef door als eerste vrouw ooit de finish te halen. Het was nog superspannend in de laatste minuten voor de cut-off. In ware Jasper Sabbe stijl haalde Jasmin net op tijd de finish. Daarmee werd ze de vijfde finisher dit jaar, een ongezien aantal.

Ihor Verys bleek de snelste. De Canadees had zijn vijf rondes na 58u44’59 uur voltooid en had dus 75 minuten marge op de magische cut-off van zestig uur. Direct na afloop sprak hij de nu al legendarische woorden aan organisator Lazarus Lake: “Had je geen zesde ronde kunnen toevoegen?”

Minder dan twintig lopers haalden sinds de eerste editie in 1989 de finish en vorig jaar was een unicum toen drie ultrarunners de eindstreep haalden. Daar werd dit jaar met vijf finishers nog een schepje bovenop gedaan. Naast Verys haalden ook John Kelly (59u15’38), Jared Campbell (59u30’32), Greig Hamilton (59u38’42) en Jasmin Paris (59u58’21) de finish. Paris, die dus de eerste vrouw ooit is die de Barkley Marathons uitloopt, had nog 1’39 minuut over om de finish te bereiken toen ze over de streep kwam.

John Kelly, die vorig jaar samen met Aurelien Sanchez en Karel Sabbe één van de drie finishers was, haalde voor het tweede jaar op rij de finish, al deed hij er dit jaar ruim een halfuur langer over. Voor Jared Campbell was het al de vierde keer dat hij de finish van de Barkley haalde. Van de zeven lopers die aan de laatste ronde begonnen, haalden Damian Hall en Sebastian Raichon de finish niet. Er deden dit jaar geen Belgen mee aan de Barkley Marathons, wel de Nederlandse trailrunner Thomas Dunkerbeck die een kwartiertje te laat binnenkwam om aan de vierde loop te beginnen.

Uitslag Barkley Marathons 2024Source link

Leave a Comment