In de nacht van 30 op 31 augustus 2023 is een zeer zeldzaam fenomeen aan de hemel te aanschouwen: een blauwe supermaan. Wat maakt een supermaan zo bijzonder? En waarom is deze maan opeens blauw?
Wat is een supermaan?
Elke maand draait de maan een rondje om de aarde. Doordat de maan wordt verlicht door de zon, zien we de maan in verschillende fases. Je ziet dus maandelijks ook een volle maan. Maar soms zie je aan de hemel een onwaarschijnlijk grote maan hangen, alsof hij is gegroeid. Hoe ontstaat deze supermaan?
De maan is best ver weg, meestal zo’n 384.000 kilometer van de aarde. Meestal? Ja, want de maan draait geen perfect ronde rondjes om ons heen. Door een ellipsvormige baan rond de aarde scheert de maan soms een stuk dichter langs de aarde. Tot een luttele 357.000 kilometer. Klinkt nog steeds ver, maar scheelt toch bijna 30.000 kilometer. Een supermaan is dus simpelweg een hele grote volle maan, omdat hij dichter bij de aarde staat.
Waarom is deze supermaan een blauwe maan?
De supermaan van augustus 2023 is een extra speciale: een blauwe supermaan. Maar blauw is-ie niet. De naam slaat niet op de kleur van de maan, maar op zijn tijd van verschijnen. De tweede volle maan in één maand noemen we een blauwe maan. Dat is niet heel ongebruikelijk, want de maan doet 29,5 dag, iets korter dan een maand, om zijn rondje.
Once in a blue moon
Waarom noemen we die tweede maan blauw, en niet groen? Dat is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het begonnen na de zeldzame blauw kleurende maan toen de vulkaan Krakatau in Indonesië uitbarstte in 1883. Daar komt wellicht ook de Engelse uitdrukking once in a blue moon vandaan, wat zoveel betekent als ‘hoogst zelden‘. Zo zeldzaam is een blauwe maan niet: elke twee á drie jaar komt dit verschijnsel wel voor. Maar een blauwe supermaan, die zien we niet zo vaak. De volgende kans is pas in januari én april 2037.
Zou je ook extra slecht slapen bij een enorme volle maan? En geeft een volle maan ook meer licht?