Indien verkozen gaat Wilmès in Europees Parlement zetelen, met het oog op België gericht: “Ik reken erop”


© BELGA

Ex-premier Sophie Wilmès, de lijsttrekker voor de MR voor de Europese verkiezingen op 9 juni, zegt zaterdag in een interview met Le Soir dat ze wel degelijk van plan is om te zetelen in het Europees Parlement, terwijl ze zich ook op Belgisch niveau “volledig” blijft engageren.

“Als ik me kandidaat stel voor het Europese niveau, dan is dat ook om te zetelen als parlementslid. Maar het klopt dat ik altijd mijn verantwoordelijkheden heb opgenomen en dat ik niet weet wat er morgen gaat gebeuren. Maar ik reken erop te zetelen in het Parlement”, aldus de liberale politica. 

Overwegingen

Wilmès nam in juli 2022 ontslag als minister van Buitenlandse Zaken om voor haar zieke echtgenoot te zorgen, die ondertussen overleden is. Terugkeren naar de politiek op de Europese lijst was het resultaat “van een mix van individuele en collectieve overwegingen”. 

“Collectief, want de beslissingen die genomen worden op het Europese niveau zijn fundamenteel voor het dagelijkse leven van de Belgen. We leven toch in een bijzonder tijdperk, met de opkomst van extremen. Europa is een maatschappelijk project en is meer dan de interne markt. Europa heeft een ziel. Europa is de bescherming van de individuele en fundamentele rechten, de rechtsstaat. Het is belangrijk om in deze context standpunten in te nemen. Dat gaat me ook de kans geven om met mijn Brusselse collega’s en op Waals niveau campagne te voeren”, aldus Wilmès. 

Ze zegt ook steeds geïnteresseerd te zijn geweest in Europa. “Ik ben mijn professionele carrière gestart bij de Europese Commissie. En ook mijn ervaring als premier tijdens de coronacrisis speelt mee, toen ik zag hoe de lidstaten zich op zichzelf terugplooiden. Ik heb de gevolgen gezien van een gebrek aan Europa. Dat heeft een sterke indruk nagelaten en heeft mijn overtuiging versterkt dat Europa fundamenteel is en dat het de moeite is om het project te verdedigen.”Source link

Leave a Comment