Kate Middleton wou in haar eigen tempo naar buiten komen met haar kankerdiagnose. Dat was haar niet gegund


In februari besliste de 75-jarige koning Charles om meteen open kaart te spelen, toen hij in behandeling ging voor kanker. Het Britse staatshoofd maakte niet bekend om welk type kanker het ging, maar wou zo zijn lotgenoten wel een hart onder de riem steken. In tegenstelling tot haar schoonvader besloot Kate Middleton haar diagnose in eerste instantie wel privé te houden. Dat legde ze vrijdagavond uit in een video die ze zelf op X (het voormalige Twitter) plaatste.

“William en ik hebben er alles aan gedaan om dit privé te verwerken en te beheren, in het belang van ons jonge gezin”, klonk het. “Het heeft ons tijd gekost om dit alles uit te leggen aan onze kinderen op een manier die ze begrijpen, en om hen gerust te stellen dat alles goed komt met mij.” Middleton en haar echtgenoot, kroonprins William, wilden de diagnose pas publiek maken op het moment dat de schoolvakantie aanbrak voor hun kinderen.

Het koppel kreeg de diagnose zelf pas op 27 februari te horen, meer dan een maand nadat Middleton de London Clinic had bezocht voor een geplande, niet-kankergerelateerde ingreep aan de buik. Maar toen stond het internet al bol van de samenzweringstheorieën over de 42-jarige prinses. Zij had in januari nochtans aangekondigd dat ze vanwege die geplande ingreep haar publieke activiteiten pas na Pasen zou hervatten, en vroeg om “privacy en de tijd om te herstellen”.

Dat haar dat niet gegund was, is een understatement. De bedaarde aankondigingen van Buckingham Palace werden al snel overstemd door schreeuwerige content creators op sociale media die in hoofdletters vaststelden dat Middleton “al sinds Kerstmis niet meer in het publiek verschenen was!” en de medische grond daarvoor er slechts in kleine letters aan toevoegden, vaak vergezeld van vraagtekens.

100.000 pond voor een filmpje

Het zette de deur open voor de wildste theorieën. Sommigen leunden aan bij humor, zoals het idee dat Middleton een Brazilian butt lift had laten uitvoeren of dat een nieuw kapsel mislukt was. Andere theorieën waren meer luguber, zoals toen een journaliste in het Spaanse tv-programma Fiesta beweerde dat Middleton “na onvoorziene complicaties in een coma was gebracht om haar leven te redden”. Of toen de Tiktokaccount @popapologists begon te speculeren dat de Princess of Wales al dood was, met een reeks van 32 filmpjes die nu al meer dan zes miljoen keer bekeken zijn.

Om de geruchten de kop in te drukken, postte Kate op Moederdag een foto die achteraf bewerkt bleek te zijn. Het gooide olie op het vuur. Dat ze op de foto geen trouwring droeg, zette er de Amerikaanse talkshowhost Stephen Colbert zelfs toe aan in primetime te freewheelen over hoe William mogelijk een affaire had, en dat het koppel daarom gescheiden leefde.

De hijgerigheid naar de whereabouts van Middleton werd onderstreept toen The Sun meer dan 100.000 pond neerlegde voor een amateurfilmpje waarop te zien was hoe zij en prins William samen over een markt liepen. Maar op sociale media werd al snel gespeculeerd dat de vrouw op de korrelige beelden wel een dubbelganger moest zijn. Volgens de BBC behaalden die op niets gebaseerde claims in minder dan 24 uur tijd 12 miljoen views op X en 11 miljoen op Tiktok.

Inbraak in medisch dossier

Gek genoeg toonden de Britse tabloids bij deze escapades nog enige terughoudendheid. Net in de week dat Middletons schoonbroer, prins Harry, tijdens een proces The Sun beschuldigde van “overwhelming intrusion” in zijn eigen leven, pleitte de tabloid op zijn voorpagina om Middleton met rust te laten. Toch kan de gretigheid van de tabloids moeilijk genegeerd worden, nu ook bekend is dat in de London Clinic, waar Middleton zich liet behandelen, momenteel een onderzoek loopt naar drie medewerkers die probeerden om ongeoorloofde toegang te verkrijgen tot haar dossier.

De Britse pers sluit inmiddels de rangen rond Middleton. The Daily Express looft op zijn voorpagina Middletons “ongelooflijke moed en veerkracht”, terwijl The Sun kopt: “Kate, you are not alone”. Ook uit politieke hoek krijgt de prinses steun van zowel Labourleider Keir Starmer als de Brits premier Rishi Sunak (Conservative Party). Die laatste drukte zijn teleurstelling uit dat “de prinses wekenlang onheus behandeld werd door bepaalde media en op sociale media”.

Op sociale media lopen de reacties meer uiteen. Actrice Blake Lively ging al door het stof omdat ze een grap had gemaakt over Middletons bewerkte foto. “Ik weet zeker dat het vandaag niemand kan schelen, maar ik vind dat ik moet toegeven dat ik een domme post maakte, en dat het me spijt”, schreef ze op X. The Washington Post liet dan weer een Amerikaanse Tiktokker aan het woord die de afgelopen week meer dan 40 video’s postte met theorieën over Middleton. “Ik heb nergens spijt van”, zegt Kyle Marisa Roth bij de Amerikaanse krant. “In het verleden zijn veel van mijn speculaties immers wél al juist geweest.”Source link

Leave a Comment