‘Leasewagens leiden niet tot duurzame vergroening wagenpark’


Leasewagens komen na afloop van het contract niet massaal op de tweedehandsmarkt terecht, meldt onderzoeksinstelling EnergyVille. Daardoor is van een duurzame vergroening van het wagenpark door leasewagens geen sprake.

Vorig jaar was een recordjaar qua aantal nieuwe leasingwagens, maar EnergyVille stelde zich de vraag of die ook echt voor een vergroening zorgen. Het argument dat leasewagens later doorsijpelen naar de tweedehandsmarkt en zo privéwagens worden, spreekt EnergyVille tegen. 


Na vijf jaar is al de helft van de leasewagens geëxporteerd of vernietigd.

Na vijf jaar is al de helft van die wagens pakweg geëxporteerd of vernietigd, na acht jaar is zelfs 75 procent verdwenen uit de Belgische vloot. Jaarlijks worden zelfs meer occasiewagens uit het buitenland ingevoerd, dan dat er leasewagens een tweede leven krijgen in België. “Van een duurzame vergroening van het Belgische wagenpark door leasewagens is dus geen sprake.”

Jonge vloot

België kent wel een heel jonge personenwagenvloot. Vorig jaar kwam er net geen 480.000 nieuwe personenwagens bij, tegenover minder dan 370.000 een jaar eerder. Die toename van het aantal nieuwe personenwagen is niet het minst toe te schrijven aan de leasewagens. Voor de eerste keer zijn er bijvoorbeeld meer nieuwe leasewagens dan privéwagens ingeschreven. En door de gewijzigde fiscaliteit rond de aftrekbaarheid was het aandeel van de elektrische wagens bij de nieuwe leasewagens al gestegen van 12,5 procent in 2022 naar 28,2 procent in 2023.

De stelling dat het leasewagenpark de afgelopen jaren vergroend is, klopt dan ook. Al voegt EnergyVille er meteen een ‘maar’ aan toe. Wie naar de ‘ecoscore’ kijkt, ziet dat pas vorig jaar voor het eerst de leasewagens de hoogste ecoscore hadden en de privéwagens de laagste. Die milieu-indicator brengt voor elke auto die in België nieuw of tweedehands wordt ingeschreven de uitlaatemissie en de milieu-impact tijdens productie en distributie van brandstof in kaart.Source link

Leave a Comment