LIVEBLOG – Dodental stijgt boven de 2.000 na zware aardbeving in Marokko, drie dagen van nationale rouw afgekondigd


Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

za 09 sep

23:46

We sluiten deze liveblog voor vanavond af. Morgen kan u vanzelfsprekend alle nieuwe ontwikkelingen op de voet op onze website volgen.

za 09 sep

23:36

Dodental stijgt naar 2.012

Het dodental na de zware aardbeving in Marokko is nogmaals naar boven bijgesteld: volgens de Marokkaanse staatstelevisie zijn er nu al 2.012 doden geteld. 

Daarnaast is het aantal gewonden verder opgelopen naar 2.059.

za 09 sep

23:12

BEKIJK – Een dorp ten zuidwesten van Marrakesh werd volledig vernield

za 09 sep

23:06

EU-leiders bieden hulp aan in brief aan Marokkaanse koning

EU-leiders hebben in een gezamenlijke brief aan de Marokkaanse koning Mohammed VI hun medeleven overgemaakt en hulp aangeboden.

“Als goede vrienden en partners van Marokko staan we klaar om te helpen op elke manier die u nuttig acht”, klinkt het. “We zijn diep bedroefd door de verwoestende gevolgen van deze tragische gebeurtenis. De Europese Unie en haar lidstaten zijn op dit moment volledig solidair met het Marokkaanse volk”.

Naast de leiders van de 27 lidstaten is de brief ondertekend door de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

za 09 sep

22:57

BEKIJK – Journalist Inge Vrancken in Marokko

Er werden vandaag al reddingsoperaties uitgevoerd, maar de getroffen dorpen in het epicentrum zijn bijzonder moeilijk bereikbaar, vertelt VRT NWS-journalist Inge Vrancken, die ter plaatse is in Marokko. “De meeste toegangswegen zijn geblokkeerd door aardverschuivingen, grote middelen zoals kranen geraken er niet.”

BEKIJK – VRT NWS-journalist Inge Vrancken is ter plaatse in Marokko en ziet hoe de reddingswerken moeizaam op gang komen:

za 09 sep

21:13

Dodental stijgt naar 1.305

Het dodental na de zware aardbeving in Marokko is opnieuw naar boven bijgesteld: volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 1.305 doden geteld. 

Daarnaast is het aantal gewonden ook verder opgelopen, naar 1.832 van wie er 1.220 in kritieke toestand zijn. 

za 09 sep

21:01

Geoloog Manuel Sintubin beantwoordt vijf vragen over de aardbeving in Marokko

Bijna 24 uur na de zware aardbeving in Marokko sijpelen steeds meer berichten binnen over slachtoffers en de getroffen gebieden, maar het ziet ernaar uit dat het nog een tijd zal duren vooraleer de totale schade in kaart kan worden gebracht.

Hoe hoog kan het dodental oplopen? Is de ravage even groot als in Turkije en Syrië? En wat met naschokken? Klik hieronder om de antwoorden van geoloog Manuel Sintubin (KU Leuven) te lezen.

za 09 sep

20:30

“Komende 48 tot 72 uren worden kritiek”

De komende 48 tot 72 uren zullen kritiek worden om levens te redden in het Marokkaanse rampgebied. Dat zegt Caroline Holt, directeur rampenbestrijding bij de Internationale Federatie van het Rode kruis en de Rode Halve Maan, op de nieuwszender Al Jazeera

“Hulpverleners zijn er zeker nog niet in geslaagd om alle getroffen gebieden te bereiken”, zegt Holt. “Dit is ook pas het begin van de reddingsoperatie. We weten dat het moeilijk zal worden. Deze ramp gebeurde afgelopen nacht, toen mensen aan het slapen waren. Toen het licht werd, vanochtend, begonnen we de ware impact van de ramp te zien.”, aldus Holt.

Regionaal IFRC-directeur Hossam Elsharkawi zegt in een persbericht dat deze operatie niet één of twee weken zal duren, maar dat het “maanden, zoniet jaren kan duren”. 

za 09 sep

20:04

Nationale ploeg van Marokko geeft bloed om slachtoffers te helpen

De nationale voetbalploeg van Marokko heeft vandaag bloed gegeven om de gewonden van de zware aardbeving in hun thuisland te helpen. Op de Instagrampagina van het team doken beelden op van de donaties van verschillende spelers en coach Walid Regragui.

Sterspeler Achraf Hakimi riep op tot solidariteit en sprak zijn medeleven uit voor de slachtoffers. “We maken een moeilijk moment door. Het is tijd om elkaar te helpen en zo veel mogelijk mensenlevens te redden”, luidt zijn boodschap op Instagram.

De oorspronkelijk geplande kwalificatiematch voor de Afrika Cup van Marokko tegen Liberia werd uitgesteld.

Ook Bayern München-verdediger Noussair Mazraoui deelde foto’s en een video van de beving met het opschrift “Bid voor Marokko”.

De UEFA maakte vandaag bekend dat er vanaf morgen bij alle internationale wedstrijden (nationale teams en Europese clubcompetities) tot en met 21 september een minuut stilte zal worden gehouden. Het gaat dan om de kwalificatiewedstrijden op weg naar het EK van 2024 en de eerste speeldagen in de Champions League, Europa League en Conference League.

za 09 sep

19:47

Drie dagen van nationale rouw in Marokko

Marokko heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd, waarbij de vlaggen aan openbare gebouwen halfstok zullen worden gehangen. Dat laat het koninklijk paleis van Marokko weten in een persbericht via het Marokkaanse persagentschap MAP.

za 09 sep

19:34

BEKIJK – Correspondente Lotte Van Den Bogaert in Marrakesh

Correspondent Lotte Van Den Bogaert ziet in Marrakesh dat de schade van de aardbeving nog volop wordt opgemeten. Ook wordt er geprobeerd om contact te leggen met de mensen in de zwaar getroffen bergdorpjes. 

In Marrakesh zelf is er vandaag al puin geruimd, terwijl het – toeristische – leven grotendeels blijft doorgaan in de stad. 

BEKIJK – Lotte Van Den Bogaert vanuit Marrakesh in “Het journaal” van 19 uur:

za 09 sep

19:25

Parijs dooft verlichting Eiffeltoren uit medeleven

De verlichting van de Eiffeltoren in Parijs gaat vanavond om 23 uur uit als steunbetuiging met de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Burgemeester Anne Hidalgo wil hiermee naar eigen zeggen “de solidariteit van Parijs met de getroffen steden en families” uiten.

Parijs gaat ook financiële hulp geven, maar dat moet nog in overleg met de Marokkaanse autoriteiten geregeld worden. Hidalgo heeft ook de wereldwijde vereniging van Franstalige burgemeesters voor een speciale zitting maandag in Parijs bijeengeroepen. Hidalgo is voorzitter van de vereniging waar gemeenten in bijna vijftig landen bij zijn aangesloten. Het door de aardbeving getroffen Marokkaanse Marrakesh is ook lid. 

De wil om steun te betuigen leidt ook tot geschillen. De burgemeester van de Parijse deelgemeente van het 7e arrondissement, de Parijse oppositieleidster Rachida Dati, wilde dat de Eiffeltoren juist verlicht bleef, maar dan met de Marokkaanse nationale kleuren (rood en groen). De chef van het Instituut van de Arabische Wereld in Parijs, Jack Lang, heeft aangekondigd dat hij de Marokkaanse vlag bij de ingang gaat hangen en de woorden “Marokko in het hart” op de gevel gaat aanbrengen

za 09 sep

19:17

BEKIJK – Bergdorpen het zwaarst getroffen

Bij de zware aardbeving in Marokko zijn de dorpen in het Atlasgebergte het zwaarste getroffen. De eerste beelden tonen ravages in kleine dorpjes. Maar de omvang van de ramp moet nog blijken. Luchtbeelden van dorpen doen het ergste vrezen.

za 09 sep

18:56

Nederlandse regering maakt 5 miljoen vrij

De Nederlandse regering gaat via het Rode Kruis 5 miljoen euro geven voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Dat laat ontslagnemend minister Liesje Schreinemacher weten. 

za 09 sep

18:20

Ook Orange en Telenet maken communicatie met Marokko gratis

Klanten met een mobiel abonnement van Orange, met ook het merk hey!, kunnen vanuit Marokko gratis bellen naar vaste en mobiele Belgische nummers en gratis mobiele data gebruiken. Vanuit België kunnen ze gratis bellen en sms’en naar Marokkaanse nummers. Het initiatief geldt voor een week. “Al onze gedachten gaan uit naar de getroffen Marokkaanse families”, zegt Orange België.

En ook Telenet neemt “een initiatief om de mensen te helpen”, zegt Telenet-woordvoerder Bart Boone. Bij de telecomoperator zullen oproepen en sms’en vanuit België naar Marokko, en in omgekeerde richting, gedurende een week niet worden aangerekend. Hetzelfde geldt voor Base-klanten.

  

za 09 sep

17:41

Delen van Unesco-werelderfgoed in Marrakesh beschadigd

Bij de zware aardbeving in Marokko zijn delen van het Unesco-werelderfgoed in het oude centrum van de stad Marrakesh beschadigd geraakt, al zou de schade meevallen. Dat heeft de regionale verantwoordelijke van het Marokkaanse ministerie van Cultuur bevestigd.

Volgens de verantwoordelijke, Hassan Hernan, zijn sommige gebouwen in de “medina”, de historische binnenstad, deels beschadigd, andere vertonen scheuren. “Het plaatje zal pas binnen 48 uur compleet zijn, maar wat zeker is, is dat de schade aan belangrijke historische plekken in de oude stad tot nu toe beperkt is.”

Volgens Marokkaanse media liep ook de Koutoubia-moskee schade op, al is nog niet meteen duidelijk hoe erg die is. Het gebouw uit de 12e eeuw is een van de belangrijkste, historische monumenten in de stad. De 69 meter hoge minaret wordt ook wel eens het “dak van Marrakesh” genoemd. Op beelden van vannacht is te zien dat er rook komt uit het bovenste gedeelte van de minaret.

BEKIJK – Rook komt uit het bovenste gedeelte van de minaret van de Koutoubia-moskee:

za 09 sep

17:35

Belgische bondscoach van nationale voetbalploeg van Gambia opgeschrikt door aardbeving in Marokko

Marokko werd afgelopen nacht geteisterd door een zware aardbeving. Een schokgolf waar ook Tom Saintfiet, de Belgische bondscoach van Gambia, getuige van was. “Het duurde maar 30 seconden, maar het voelde eindeloos aan”, vertelde onze landgenoot aan de BBC.

Lees meer op Sporza.

za 09 sep

16:40

Proximus maakt oproepen en berichten naar Marokko gratis

Telecomoperator Proximus maakt oproepen en sms’en vanuit België naar Marokko zeker tot en met dinsdag gratis, om communicatie met slachtoffers van de aardbeving, familie en vrienden te vergemakkelijken. Dat geldt zowel voor klanten van Proximus als de merken Scarlet en Mobile Vikings, zo laat de telecomoperator weten.

“De Proximus-gemeenschap betuigt haar diepste medeleven met de slachtoffers van de aardbeving in Marokko”, zo luidt het in een persbericht. “In zo’n situatie is niets belangrijker dan in contact te kunnen blijven met geliefden in het buitenland. Daarom wil Proximus de communicatie tussen mensen in België en hun familie en vrienden in Marokko zoveel mogelijk ondersteunen.”

za 09 sep

16:01

Algerije heropent luchtruim voor humanitaire steun aan Marokko

Algerije zal haar luchtruim opnieuw openstellen voor humanitaire en medische vluchten naar Marokko. Dat heeft het Afrikaanse land aangekondigd na de zware aardbeving in het Atlasgebergte in Marokko waarbij al meer dan 1.000 mensen omkwamen.

De relatie tussen Algerije en Marokko is al decennialang verzuurd. Een van de belangrijkste twistpunten is het geopolitieke conflict rond de Westelijke Sahara. In 2021 verbrak Algerije de diplomatieke betrekkingen met Marokko in 2021 op grond van wat het “vijandige handelingen” noemde. De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune zei eerder dit jaar nog dat de relaties tussen de Noord-Afrikaanse buren “onherstelbaar” was.

In een verklaring over de aardbeving in Marokko laat het kabinet van de Algerijnse president weten dat het land bereid is humanitaire hulp te bieden aan het Marokkaanse volk, als Marokko om dergelijke hulp zou vragen.

za 09 sep

15:37

Brusselse regering schenkt 180.000 euro noodhulp

De Brusselse regering maakt 180.000 euro vrij om de slachtoffers van de aardbeving in Marokko te helpen. Dat meldt Ans Persoons (Vooruit), Brussels schepen bevoegd voor onder meer internationale betrekkingen. “Alle ministers kennen vanuit hun bevoegdheid middelen toe”, zegt ze op X, het vroegere Twitter. 

Eerder kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon al aan dat Vlaanderen 200.000 euro zou vrijmaken voor snelle noodhulp aan Marokko via het Rode Kruis Vlaanderen. De Waalse regering liet weten 500.000 euro vrij te maken voor de slachtoffers.

Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez maakte dan weer bekend dat de federale regering 5 miljoen euro vrijmaakt om de slachtoffers van de aardbeving in Marokko te helpen en de wederopbouw na de ramp te steunen.

Source link

Leave a Comment