Mathieu van der Poel toont zijn regenboogkleuren in Haacht met eerste zege als wereldkampioen | Super 8 Classic 2023


Mathieu van der Poel heeft zijn eerste zege als wereldkampioen te pakken. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck zette de Super 8 Classic, de voormalige Primus Classic, naar zijn hand door onderweg de wedstrijd te maken en het aan het eind af te maken in een sprint van een elitegroep.

Super 8 Classic in een notendop:

 • Winnaar van de dag: Het was naar eigen zeggen geen ‘must’, maar een eerste ovewinning als wereldkampioen zal Mathieu van der Poel ongetwijfeld deugd doen. De Nederlander was duidelijk de sterkste.

 

 • Verliezers van de dag: Lidl-Trek had met Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Thibau Nys drie gevaarlijke klanten aan de start, maar in de wedstrijd kwamen ze duidelijk tekort.

 

 • Prijs voor de strijdlust: Aangename kennsimaking Frank van den Broek. De Nederlander van DSM zat in de vroege vlucht, en ging later ook nog op schok met Van der Poel en co. Jammer van zijn slipper in de slotfase.

De wereldkampioen wint in Haacht

Veel zieken en afzeggers, maar wereldkampioen Mathieu van der Poel had met renners als Mads Pedersen en Christophe Laporte nog steeds geen gebrek aan uitdagers in de Super 8 Classic.

 

De wedstrijd kwam relatief traag op gang. Een kleine kopgroep van drie renners mocht wegrijden en kreeg een tweetal minuten.

 

Jonge Nederlander Frank van den Broek toonde zich voorin de beste en liet op de eerste passage op de Moskesstraat zien dat hij over goede benen beschikte.

 

Ook Van der Poel deed dat in het peloton. In de bergzone knalde hij iedereen uit het wiel en trok hij op z’n eentje naar de koplopers.

 

Maar 80 kilometer is heel ver, ook voor de Nederlander, en dus liet hij zich na het kortstondige avontuur toch weer inlopen door een uitgedund peloton.

 

Lees verder onder de foto.

Tweede keer, goede keer

30 kilometer later probeerde hij het dan nog maar eens, en deze keer kreeg hij wel gezelschap mee. Onder anderen Florian Vermeersch, Jakob Fuglsang en opnieuw de jonge Van der Broek waren van de partij. 

Het kopgroepje van zeven werkte voorbeeldig samen en knalde samen richting de finish. In het peloton ging het net iets moeizamer en werd de achtervolging te laat ingezet.

Een voorsprong van 10 seconden bleek in het slot genoeg om uit de greep van het pak te blijven.

In de sprint stond er geen maat op Van der Poel. De Nederlander knalde zijn medevluchters uit het wiel en pakt zo zijn eerste zege in zijn regenboogtrui. Anthony Turgis werd uiteindelijk tweede, Florian Vermeersch vervolledigde het podium.

Van der Poel: “Een onverwachte overwinning”

Mathieu van der Poel: “Het is een fijne, maar ook onverwachte overwinning. Het was de bedoeling om met Gianni (Vermeersch,red.) na de heuvelzone in de vlucht te zitten en dat is gelukt. Ik moet hem ook bedanken, want deze zege is voor 50 procent de zijne. Hij heeft me echt geholpen na de tweede heuvelzone, want toen was het beste bij mij er af. In het slot heeft hij geweldig gecontroleerd.”

 

“We wisten als groep ook wel dat we echt moesten blijven ronddraaien, want het peloton was niet ver. Ik heb hier al een paar keer gereden en ben toen altijd weer ingerekend door het peloton. Het is geweldig dat ik nu die eerste zege beet heb in mijn regenboogtrui.”

 1. 18 uur 16.
 2. 18 uur 04. Van der Poel heeft zijn zege beet! Florian Vermeersch gaat vroeg aan, maar Van der Poel countert hem met gemak en rolt iedereen op. De wereldkampioen heeft zijn eerste zege beet in de regenboogtrui. Turgis is tweede. Vermeersch is nummer drie. .
 3. 18 uur 03. Gianni Vermeersch legt het tempo hoog. Van der Poel lonkt. .
 4. 18 uur 03. Alles zit weer samen op een kilometer. Wie sprint naar de winst? .
 5. 18 uur 02. Gianni Vermeersch anticipeert en gaat aan. Zijn landgenoot van Lotto springt naar zijn wiel. .
 6. 18 uur 02. 2 KM. Ruimte om te pokeren is er niet. Het verschil is nog maar 12 seconden! .
 7. 18 uur . Nog 3 kilometer! De communicatie is even zoek in het peloton. Is het definitief voor de koplopers? .
 8. 17 uur 58. 5 kilometer. 25 seconden. Normaal moet de kopgroep dit kunnen houden. .
 9. 17 uur 55. Lars Boven heeft wat moeite om het wiel in de kopgroep te houden. De Nederlander is de onbekendste in de kopgroep en houdt zich afzijdig. .
 10. 17 uur 53. Het peloton blijft steken rond de 40 seconden. De koplopers zien het graag gebeuren en blijven perfect samenwerken. .
 11. 17 uur 50.
 12. 17 uur 48. Nog 12 kilometer. Het blijft een spannend duel tussen de twee groepen. De koplopers hebben een voorgift van 45 à 50 seconden.  .
 13. 17 uur 46. En op exact dezelfde plek gaat ook een renner van het peloton onderuit! Het is een renner van Intermarché. .
 14. Van den Broek gaat onderuit. Jammer voor Frank van den Broek. De Nederlander zat in de vroege vlucht, kon aanhaken bij de kopgroep, maar glijdt nu onderuit op een gladde rotonde.  . 17 uur 45.
 15. 17 uur 41. 45 seconden is het tijdsverschil nog. Momenteel kunnen beide groepen nog winnen. .
 16. 17 uur 39. De Hulstbergstraat is de laatste helling van de dag. Op papier is Van der Poel de snelste van het gezelschap, dus kan hij er ook voor kiezen om met de groep naar de meet te rijden. .
 17. 17 uur 37. De enige ploeg die echt nog wil in het peloton is Intermarché-Circus-Wanty. De Belgische formatie wil zich nog dubbelplooien voor sprinter Arne Marit.  .
 18. 17 uur 33. Het draait nog steeds goed rond in de kopgroep. Hun voorsprong bedraagt weer een minuut. Binnen 25 kilometer kennen we de winnaar van deze Super 8 Classic. .
 19. 17 uur 28. Florian Vermeersch houdt de benen niet stil in de kopgroep. Zijn ploeggenoot volgt op 40 seconden, het peloton op één minuut. .Source link

Leave a Comment