Media: Filip Dewinter werkte jaren voor China


ANP Producties | Bron: ANP

Brussel

De prominente radicaal-rechtse Belgische politicus Filip Dewinter werkte jarenlang voor China, stellen onderzoeksjournalisten. De coryfee van Vlaams Belang liet zich door een Chinese spion betalen voor lobbywerk, blijkt uit onder meer facturen die ze hebben bemachtigd.

De 61-jarige Dewinter hielp de Chinees Changchun Shao, die in 2017 België is uitgezet wegens spionage, contacten te leggen met andere politici, schrijven onderzoeksjournalisten van Humo en Apache. Dewinter regelde voor de China Association for International Friendly Contact (CAIFC) bijvoorbeeld etentjes met Europarlementariërs. Dat is volgens de beide Belgische media een inlichtingendienst vermomd als een lobbyclub.

Dewinter ontkent de meeste aantijgingen en zegt dat hij hooguit wat naïef is geweest. De duizenden euro’s die hij opstreek waren niet meer dan vergoedingen voor de onkosten die hij maakte, stelt hij. Dewinter wist naar eigen zeggen niet dat de CAIFC de facto een inlichtingendienst is. De kijk op China was indertijd in heel Europa veel welwillender dan nu, tekent hij verder aan.

De rechts-nationalistische Antwerpenaar is niet de enige Vlaams Belang-politicus die in opspraak is om al te nauwe banden met China. De partij wees eind vorig jaar om dezelfde reden al een parlementariër de deur.Source link

Leave a Comment