Modewebwinkel Shein verdubbelt winst met zeer goedkope ‘fast fashion’


Klanten kochten in 2023 in totaal voor 45 miljard dollar aan kleding en andere mode-items via Shein.

Dat meldt de zakenkrant Financial Times op basis van een financieringsdocument. Het van oorsprong Chinese internetbedrijf Shein staat erom bekend razendsnel trendy kleren in de digitale schappen te leggen tegen extreem lage prijzen. Het verovert daarmee steeds meer marktaandeel in de wereld van ‘fast fashion’.

De groei leverde Shein, dat eind 2021 naar Singapore verhuisde, vorig jaar een winst op van ruim 2 miljard dollar (bijna 1,9 miljard euro). In 2022 was er nog een winst van 700 miljoen dollar winst. De omzet steeg tot 45 miljard dollar.

Ter vergelijking: het Zweedse H&M boekte in het afgelopen boekjaar een winst van 8,7 miljard Zweedse kroon of 820 miljoen dollar. Zara-eigenaar Inditex landde op 5,4 miljard euro of 5,8 miljard dollar.

Beursgang

Shein werkt momenteel aan een beursintroductie in New York. Het wacht daarvoor nog op een goedkeuring van de beursautoriteiten. Als alternatief voor New York wordt ook gekeken naar Londen. De beursgang wordt mogelijk één van de grootste dit jaar. Bij de meest recente financieringsronde werd de waarde van Shein geschat op 60 miljard dollar.

De oprichter, de 40-jarige Xu Yangtian die ook wel bekend staat als Sky Xy, heeft nog 37 procent van Shein in handen, zo blijkt uit lobbydocumenten die voorgelegd werden in de Verenigde Staten. Andere aandeelhouders zijn Sequoia China, General Atlantic en Mubadala, een overheidsfonds uit Abu Dhabi.

In de aanloop naar de beursgang is de retailer de laatste tijd druk aan het lobbyen. Hoewel het bedrijf officieel in Singapore gevestigd is, wordt het vooral gezien als een Chinese onderneming en dat zorgt voor zenuwachtigheid in de VS. Het operationele zwaartepunt ligt immers nog altijd in China: daar werken zo’n 10.000 werknemers, tegen 200 in Singapore.

Ook de werkwijze van Shein krijgt veel kritiek. Middenveldorganisaties klagen aan dat de makers van de kleding te weinig betaald krijgen en het milieu zwaar te lijden heeft onder de extreem goedkope productie van kleding. Het model van Shein draagt ook bij aan het massaal dumpen van kleding. Onder meer Europa wil dat soort praktijken strenger aanpakken.Source link

Leave a Comment