Negen doden, 900 gewonden en vijftig personen nog vermist na zware aardbeving in Taiwan


Taiwan werd rond 8 uur ’s ochtends (2 uur Belgische tijd) opgeschrikt door een zware aardbeving met een magnitude van meer dan 7. Daarbij zijn minstens negen mensen om het leven gekomen en 900 anderen gewond geraakt. Er zijn ook vijftig personen vermist, die op het moment van de aardbeving in minibussen onderweg waren naar een hotel in een nationaal park.

Eén persoon die zich op een wandelpad bevond, “is vermoedelijk dood”, nadat hij verpletterd werd door een rots in de regio van Hualien, de bergachtige, dunbevolkte oostelijke provincie waar het epicentrum van de beving zich bevond.

Zo’n 77 mensen zaten vast in tunnels en ingestorte gebouwen, lieten de Taiwanese autoriteiten weten. Zestig mensen raakten niet uit een tunnel ten noorden van de stad Hualien. Twee Duitsers zaten klem in een andere tunnel.

Minstens 26 gebouwen zijn ingestort, waarvan de helft in Hualien. Volgens de televisiezender TVBS veroorzaakte de beving ook aardverschuivingen. Het hogesnelheidstreinverkeer is gedeeltelijk onderbroken.

Op foto’s is te zien hoe de brandweer mensen uit beschadigde gebouwen probeert te bevrijden. Auto’s en brommers zouden onder het puin bedolven zijn. Hualien ligt ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Taipei. Er wonen zo’n 100.000 mensen.

“Het voelde alsof het huis zou omvallen”, zei Chang Yu-Lin, een 60-jarige ziekenhuismedewerker uit Taipei, aan het nieuwsagentschap Reuters.

In de noordelijk gelegen stad Nieuw Taipei zijn minstens drie mensen gewond geraakt toen een pakhuis instortte, meldden verschillende media. Het elektriciteitsbedrijf Taipower liet dan weer weten dat meer dan 87.000 huishoudens in Taiwan nog steeds zonder stroom zitten. De twee kerncentrales van het land zijn niet door de beving getroffen.

Het zou de zwaarste aardbeving in Taiwan zijn in 25 jaar tijd. In 1999 kwamen bij een beving met een magnitude van 7,6 2.400 mensen om het leven.

Een man krijgt verzorging nadat hij uit een ingestort gebouw is gehaald in New Taipei City.© afp

Dit gebouw in Hualien lijkt na de aardbeving bijna omver te vallen.© afp

Tsunamialarm

De beving werd ook gevoeld in Japan, maar daar werd geen schade of slachtoffers gemeld. Voor Taiwan, Japan en de Filipijnen werd wel een tsunamialarm afgekondigd. Japan en de Filipijnen hebben de waarschuwingen ondertussen opgeheven.

Chinese staatsmedia zeiden dat de aardbeving ook gevoeld werd in de Chinese provincie Fujian. China heeft Taiwan woensdagochtend hulp aangeboden bij de reddingswerkzaamheden, laat een woordvoerster van het Chinese bureau voor Taiwanese kwesties weten. Het is nog niet duidelijk of Taiwan de hulp zal accepteren. De relaties tussen beide landen zijn gespannen, aangezien China Taiwan ziet als onderdeel van zijn grondgebied.Source link

Leave a Comment