Nieuwe trajectcontrole in Bellingen levert op tien dagen tijd 900 boetes op (Pepingen)


Volgens CD&V is de trajectcontrole door Bellingen, zoals hier op de Steenweg naar Bellingen, onvoldoende duidelijk gesignaleerd. Volgens LVB is alle wettelijk in orde en komen er nog extra geschilderde aanduidingen op de straat.© idh

Pepingen

Op 23 februari werd de aangekondigde trajectcontrole langs de Nieuwe Baan, de Trapstraat en de Steenweg op Bellingen in de Pepingense deelgemeente Bellingen geactiveerd. Op amper tien dagen tijd werden meteen al 900 boetes uitgeschreven. Het deed op de gemeenteraad meteen heel wat vragen rijzen.

“CD&V is voorstander van trajectcontroles omdat aangetoond is dat deze manier effectief de snelheid op de wegen op een blijvende manier doet dalen”, zegt oppositieraadslid André De Roubaix. “Maar hier lijkt niet enkel het verhogen van de verkeersveiligheid de drijfveer van de LVB-meerderheid maar ook de financiële winst die de boetes opleveren voor het privé bedrijf die de controles uitvoert en voor de gemeentekas. Op de eerste dagen van de trajectcontroles was nog niet alle signalisatie in orde. Dat is onder meer het geval in de Trapstraat waar er twee verschillende snelheidsregimes gelden die onvoldoende zijn aangeduid. De boetes zijn hierdoor betwistbaar. We vrezen ook dat de drie trajectcontroles dicht bij elkaar hun invloed gaan hebben op de parallelwegen. Er gaan sluikroutes ontstaan.”

LVB ontkent de aantijgingen. “We ontkennen dat de trajectcontroles dienen om geld op te brengen. De verkeersveiligheid staat voorop”, zegt Saskia Beeckmans, schepen van Mobiliteit. “De inwoners langs de trajectcontrole zeggen ons nu al te ervaren dat er minder snel wordt gereden. Het bedrag van de boetes gaat naar het onderhoud en het beheer van de camera-infrastructuur en de administratieve verwerking van de boetes. Het restbedrag investeren we opnieuw in andere veiligheidsmaatregelen.”

Reglementair

“Het aantal boetes is inderdaad hoog maar we verwachten dat dit met verloop van tijd zal verminderen, vooral eens de werken aan het kruispunt op de Ninoofsesteenweg met de Eikstraat achter de rug zijn”, zegt Saskia Beeckmans. “De trajectcontroles zijn overigens wel reglementair aangeduid. In de Trapstraat ging de trajectcontroles pas in werking nadat alle verkeersborden werden geplaatst vorige week. Nieuwe wegmarkeringen volgen nog eens het wat droger weer wordt.”

Waarom er net een concentratie van drie trajectcontroles in Bellingen werd georganiseerd? “We hebben hiervoor gekozen omdat er hier geen aanleg van een vrijliggend fietspad mogelijk is”, besluit burgemeester Eddy Timmermans.Source link

Leave a Comment