Om deze reden voelt jouw comfort serie als een warme knuffel


Heb jij ook zo’n serie die je door en door kent en nog steeds blijft kijken? Van deze serie kun je geen genoeg krijgen en je voelt je altijd beter als je het kijkt. Hoe komt dit? Wij zochten het uit.

Of het nu Friends, Gilmore Girls of Suits is, deze serie doet wat met jou.

Dit is waarom je een serie steeds opnieuw kijkt

Voorspelbaarheid laat je veilig voelen

Een comfort serie biedt, zoals het woord al zegt, comfort. Je kunt je even helemaal verplaatsen in het verhaal en de personages en hebt daardoor een break van je normale leven en dagelijkse zorgen.

Doordat je al weet wat er gaat gebeuren, heeft het een geruststellend effect. De voorspelbaarheid geeft een veilig gevoel, want je zult nooit voor onverwachte verrassingen komen te staan. Op mensen die onzeker zijn en last hebben van angsten, kan het gevoel van controle en de vertrouwdheid die een comfort serie biedt, ook een positief effect hebben.

Ontsnappen naar een andere wereld

Daarnaast kan een comfort serie ervoor zorgen dat je ontsnapt uit je huidige leven en transporteert naar een andere wereld. Wanneer je het zwaar hebt, kan het fijn zijn om helemaal op te gaan in een liefdevolle wereld waarin zich weinig drama afspeelt. Maar wanneer je juist spanning in je leven mist, kan een comfort serie ervoor zorgen dat je die gevoelens wel ervaart. Je kunt onder andere troost, positiviteit of verdriet vinden in een andere wereld, het is maar net waar je naar op zoek bent.

Ondersteunt bij het uiten van emoties

Soms kan het lastig zijn om je emoties te uiten. Maar wanneer je je bijvoorbeeld verdrietig of boos voelt en dit niet uit, kan dit er wel uitkomen wanneer deze emotie wordt aangewakkerd tijdens het kijken van je comfort serie. Je comfort serie is dan eigenlijk een externe uitlaatklep.

Counselingpsycholoog Raffaello Antonino benoemt dat de serie een veilige ruimte creëert en het mogelijk maakt om onze emoties te verwerken door het kijken naar de serie en personages waar we aan gehecht zijn.

Een comfort serie helpt je met problemen

Ook kan een comfort serie helpen met problemen in het dagelijkse leven. Wanneer je het ene obstakel na de andere ziet, kan dit ervoor zorgen dat je je eigen leven in perspectief kunt plaatsen. Daarnaast kunnen de worstelingen van personages laten zien hoe je kunt omgaat met lastige situaties in het leven. Dit kan je ook weer verder helpen wanneer je zelf tegen zaken aanloopt.

Comfort series bieden emotional support

Wanneer je een serie door en door kent, kunnen de personages gaan aanvoelen als echte vrienden. Je leeft mee en bouwt hierdoor een relatie op met de personages. Dit kan ervoor zorgen dat je je minder eenzaam voelt. Daarnaast hoef je niet te investeren in de relatie, je kan de serie namelijk aan- en uitzetten wanneer je wil en je hoeft niet je volledige aandacht erbij te houden.

De associatie met de serie is belangrijk

Het maakt niet uit welke comfort serie je kijkt, want soms gaat het helemaal om de serie zelf, maar om de associatie die je ermee hebt. Misschien kijk je positief terug op de tijd toen je de serie voor het eerst keek, of herinnert het je aan de jeugd. Zolang jouw comfort serie je maar comfort biedt, is het positieve doel bereikt.

Girl op Netflix is een must-see over gender en identiteit in de danswereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.Source link

Leave a Comment