Ook bij Thomas More in Turnhout start het nieuwe academiejaar. “Ik heb mijn tent al opgesteld, maar weet nu niet waar ik heen moet” (Turnhout)


In de aula van de Thomas Morehogeschool op de Campus Blairon zitten studenten in kleine groepjes bij elkaar. De kleinste groepjes blijken eerstejaarsstudenten te zijn. Zij zetten er hun eerste schuchtere stappen.

Marie en Nieke hebben hun eerste les aan de opleiding Verpleegkunde al achter de rug.© BERT DE DEKEN

Marie Leys (19) en Nieke Proost (19) zijn allebei van Gierle en kozen voor een opleiding Verpleegkunde. “Het was onze eerste keuze. Daarover hebben we niet eens moeten nadenken”, zegt Marie. Nieke is vooral geïnteresseerd in de handelingen die een verpleegkundige moet doen, maar kiest ook voor de richting omdat ze dan veel met mensen in contact kan komen. Marie volgde al een opleiding thuis- en bejaardenzorg en ontdekte daar dat verpleegkunde haar ding moet zijn. “Maar niet in een rusthuis, want dan verval je in steeds hetzelfde stramien. Geef mij maar wisselende ploeg- en weekenddiensten!” In het ziekenhuis zullen ze haar met open armen ontvangen.

Mima Tojo’s leerkrachten geloofden niet echt in haar keuze, maar Mima wil hun ongelijk bewijzen.© BERT DE DEKEN

Mima Tojo (19) uit Geel is van Nederlandse origine. Ze had graag een artsenopleiding gekregen, maar voelde op de scholen waar ze eerder les volgde, niet veel geloof in haar capaciteiten. Daarom viel de keuze op Verpleegkunde. “We hadden vanmorgen al een les over gezondheid en preventie. Heel interessant”, vertelt Mima. “Straks krijgen we een les over voeding.” Mima voelt zich nog wat onwennig in de grote school, maar ambitie heeft ze zeker wel. “Ik denk wel dat het hier goed komt”, lacht ze bescheiden.

Op het laatste moment keuze gemaakt

Ook Senne Poppe (19) uit Antwerpen lijkt er wat verloren bij te zitten. Hij besliste pas vorige week om in Turnhout Sport- en Cultuurmanagement te gaan studeren. “Ik heb mijn tent al opgesteld, maar weet nu niet waar ik heen moet. Ik heb al iemand aangesproken die in dezelfde richting start, maar hij wist het ook niet.”

Senne heeft zijn tent opgeslagen in de hogeschool.© BERT DE DEKEN

Senne twijfelde lang over zijn studiekeuze. “Ik heb veel info- en openschooldagen bezocht, maar dat leverde me niets op. Tot ik deze opleiding in Turnhout ontdekte. Ik hou van sport en wilde absoluut iets met sport doen. Ik speel voetbal bij Aartselaar en ook zaalvoetbal en ik ben heel gemotiveerd. Ja, ik weet wel dat bedrijfsmanagement een belangrijk onderdeel van de opleiding is. Ik heb humane wetenschappen gedaan, dus ik zal wel wat moeten bijstuderen, maar dat schrikt me niet af.”

Natuurlijk niet, want Senne weet wel wat er morgen op het programma staat. “Een bezoek aan Racing Genk”, glundert hij. “Het academiejaar kan niet beter beginnen. En nadien het deksel op de neus, zeker?”

Tandje bijsteken in het tweede academiejaar

Voor al die eerstejaarsstudenten is die eerste dag erg spannend. De tweedejaars lopen er veel minder gespannen rond. Zoals Thomas Mertens (22) uit Merksplas en Michael Adebowale (21) uit Turnhout, die beiden de opleiding Programmeren volgen. “Ik heb op kot gezeten in Antwerpen, maar de bacheloropleiding die ik daar volgde, was voor mij niet haalbaar”, vertelt Thomas. “Ik heb daarna gewerkt in een zomerbar, de Colruyt en in een magazijn, maar heb daarna in Thomas More wel gevonden wat naar mijn goesting is.”

Thomas Mertens en Michael Adebowale keerden terug naar school na een korte beroepscarrière.© BERT DE DEKEN

Ook voor Michael is de opleiding al een nieuwe stap in zijn jonge carrière. “Ik was afgestudeerd als zorgkundige en heb een jaar gewerkt in een rusthuis, maar dat was echt mijn ding niet. Mijn pa heeft me aangemoedigd om iets met computers te doen.”

Michael heeft zijn eerste jaar Programmeren niet helemaal met vrucht afgewerkt. “Ik had drie buisvakken. Die neem ik nu mee. Het wordt dus een pittig jaar. Misschien game ik nog iets te veel? De eerste les vanmorgen was al meteen een uitdaging. Thomas noemt het herhaling van vorig jaar, maar ik was al niet mee met de opdracht. Tandje bijsteken dus.”

Wie wil zich nog laten dopen?

De meest ervaren hogeschoolstudenten herken je aan de sjerp van het presidium. Hoewel. “Ik ben al een jaar afgestudeerd”, lacht Tom Van Bourgognie (22) uit Turnhout. “En niet eens hier. Ik volgde een opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie in Geel. Maar ik ben wel lid van de studentenclub Sepulcrum en ze kunnen me daar niet missen als quaestor. Ik blijf ook graag, want dit zijn mijn vrienden. Binnenkort hoop ik werk te vinden, dus dan zal ik wat meer achter de schermen actief zijn.”

Tim en Tom houden het presidium recht, in de hoop op meer studenten die zich willen laten dopen.© BERT DE DEKEN

Toch is het niet gebruikelijk dat iemand nog actief is in een presidium nadat hij is afgestudeerd. “Er zijn nog maar weinig studenten die zich willen laten dopen”, verklaart student Sport en Beweging Tim Restiau (20) uit Brasschaat. “Het gevolg van het Reuzegom-incident. Het jaar voor corona doopten we nog veertig studenten, vorig jaar nog maar zes. Studentenverenigingen sterven uit als er niet snel meer leden bijkomen.”

Volgens Tim en Tom zijn er voldoende redenen om aan te sluiten bij een studentenvereniging. “Je maakt dan niet alleen vrienden in de klas of op kot, maar ook in de studentenvereniging. Onze doop is heel beschaafd. Dat moet ook, want we ondertekenen een doopcharter waarin een hele lijst van verboden is opgenomen. Een doop is tegenwoordig vooral een teambuildingactiviteit, die we afsluiten met wat spelletjes waarbij je vuil wordt. Maar eten of drinken voeren, dat mogen we niet eens meer. Ouders hoeven dus geen schrik te hebben voor wat hun jonge studenten kan overkomen.”

“Als we ooit nog van Tom af willen geraken, moeten dringend nieuwe studenten bereid zijn om zich te laten dopen”, lacht Tim.Source link

Leave a Comment