Permekemuseum heropent na drie jaar de deuren


Jabbeke Op donderdag 28 maart heropende het Permekemuseum onder massale belangstelling de deuren, na drie jaar gesloten te zijn geweest. Het huis De Vier Winden toont meer dan ooit de mens en kunstenaar Permeke in foto’s, maar ook het ironische schilderij ‘Over Permeke’ staat er centraal.

Het Permekemuseum heropent tijdens het paasweekend de deuren. Symbolischer kan het bijna niet, want Mu.Zee wil het museum en vooral de figuur Constant Permeke weer de (internationale) erkenning geven die het verdient. “In mijn eerste opstel in de humaniora had ik het al over Permeke: een man die wroette in de aarde”, zegt artistiek coördinator Joost Declercq van Mu.Zee. “Maar wat sloeg ik toen de bal mis, want er is een enorm spanningsveld tussen de perceptie over Permeke en de realiteit. De man schreef mee de nieuwe taal van de schilderkunst in het begin van de twintigste eeuw. Hij was meer dan een Vlaamse expressionist. Hij was een modernist, maar ook een humanist. Hij had een diep geloof in de goedheid, maar ook in de kracht van de mens.”

De Vier Winden

De heringerichte woning en het atelier ogen minder zwaar dan weleer. In de door Permeke zelf ontworpen woning De Vier Winden uit 1929 krijg je dankzij een resem foto’s inkijk in zijn leven als mens en als kunstenaar. Je ziet hem als lid van de schuttersgilde en als familieman. Een zwart-witfilm uit 1951, op het einde van zijn leven, toont hoe Permeke als kunstenaar te werk ging. Een mooie aanvulling zijn de videobijdragen van Jabbekenaars als André Van Eeno, Karel Van Hoestenberghe of buurman Willy Vermeersch, die vertellen over hun ontmoetingen met Permeke. Een van de weinige schilderijen van Permeke die tentoongesteld zijn in de woning speelt een centrale rol. Naast een muur met foto’s hangt Over Permeke, het schilderij waarop Constant Permeke, met de woonkamer als setting, in de krant de kritiek op zijn eigen werk leest.

“Permeke had een diep geloof in de goedheid, maar ook in de kracht van de mens” – Artistiek coördinator Joost Declercq

Atelier

In het kleurrijke atelier loopt momenteel de tentoonstelling Permeke in tegenlicht. “In het eerste gedeelte hangen enkele gekende werken uit de eigen collectie van Mu.Zee zoals De sjees en Het afscheid. Maar we hebben ook dankbaar gebruikt gemaakt van de collecties van Musea Brugge en het Museum Dhondt-Daenens”, zegt curator Inne Gheeraert. “Zo zie je ook enkele werken van zijn vriend Frits van den Berghe, ter verduidelijking van de kunststroming in het begin van de twintigste eeuw. In het tweede gedeelte van het atelier hangen vooral de monumentale portretten in houtskool. Daarvan kregen we er heel wat in bruikleen uit privécollecties. Permeke stelde tentoon en verkocht werken in steden als Brussel, Parijs, Berlijn en Sao Paulo. We proberen de komende jaren ook deze werken hierheen te krijgen. Het toont het internationaal karakter en de waardering van en voor deze kunstenaar. Schilderijen in zijn topjaren gingen van de hand aan 60.000 Belgische frank, zowat drie jaar loon voor de gemiddelde werknemer toen.”

Er is zelfs een heuse Permeketaart te verkrijgen.Er is zelfs een heuse Permeketaart te verkrijgen.
Er is zelfs een heuse Permeketaart te verkrijgen. © Davy Coghe Davy Coghe

Nieuw elan

Een mooie publicatie rond Constant Permeke wordt uitgegeven naar aanleiding van deze heropening. Later komt ook nog een catalogus. “Daarnaast hebben we kleurrijke sleutelhangers met De Zaaier als gadget, wie die koopt helpt ook mee met de reconstructie van dit monumentale kunstwerk. Jaarlijks zullen er twee tentoonstellingen plaatsvinden in het vernieuwde beeldhouwatelier, met kunstwerken uit de collectie van het museum en met bruiklenen van privéverzamelaars en internationale musea. Ook Studio Permeke opent opnieuw de deuren en zet de kunst-educatieve werking verder. En Jabbeke zet met de verenigde bakkers ook in op de Permeketaart, die in de cafetaria te verkrijgen is.”

(Patrick Anthone)

Wie er tijdens het paasweekend boordevol activiteiten niet bij kan zijn, kan later in alle rust zoveel brute schoonheid bewonderen. Het Permekemuseum is open van woensdag tot en met maandag tussen 10 en 17.30 uur (in winterperiode ook op maandag dicht). De toegangsprijs bedraagt 12 euro.Source link

Leave a Comment