Permekemuseum heropent na drie jaar renovatie: “Archief en kennis rond kunstenaar worden hier samengebracht” (Jabbeke)


Het Permekemuseum onderging een grondige transformatie.© Yvan Mahieu

Jabbeke

Het Permekemuseum is na drie jaar renovatiewerken vanaf 29 maart opnieuw open voor publiek. Na een grondige transformatie heeft het museum een vernieuwd beeldhouwatelier én is het volledige gebouw rolstoeltoegankelijk. Bij de opening van het museum gaat meteen ook de eerste tentoonstelling van start.

Na drie jaar sluiting is het Permekemuseum in de Gistelsteenweg in Jabbeek vanaf vrijdag 29 maart opnieuw geopend. Het beeldhouwatelier werd geïsoleerd en voorzien van een hedendaags klimaatsysteem voor musea. Daarnaast werd de website aangepast, waardoor de collectie nu ook digitaal raadpleegbaar is.

Tijdens de renovatie werd ook rekening gehouden met duurzaamheid. Binnenkort worden daarom zonnepanelen geïnstalleerd. Ook de tuin kreeg een make-over met bijhorende zitbanken en een digitale wandeling. (Lees verder onder het kadertje)

Het museum staat volledig in het teken van Constant Permeke, een belangrijke modernistische kunstenaar die een twintigtal jaar in Jabbeke woonde. Een bezoek aan het museum geeft een brede kijk op het leven van de man, dankzij kunstwerken, voorwerpen, foto’s en films. “Het museum wil deze eenzijdige blik op de kunstenaar doorbreken en zijn internationaal belang aantonen”, klinkt het.

“De kunstenaar stond namelijk met een voet in het Europese modernisme en met de andere in de traditie van onder meer Rembrandt, Rubens en van Gogh. Het Permekemuseum wil nu uitgroeien tot het kenniscentrum rond Constant Permeke, waar het archief en de kennis rond de kunstenaar worden samengebracht om academisch onderzoek te stimuleren.” (Lees verder onder de foto)

De vernieuwde tuin.© Yvan Mahieu

Nieuwe tentoonstellingen

In het vernieuwde beeldhouwatelier zullen jaarlijks twee tentoonstellingen plaatsvinden. De wintertentoonstellingen staan telkens in het teken van het onderzoek rond Constant Permeke en het modernisme. De zomertentoonstellingen brengen de kunst van Permeke en andere kunstenaars samen.

In de nieuwe presentatie van het woonhuis werden zeven getuigenissen opgenomen na een oproep. Het museum zocht tijdens de verbouwingswerken naar mensen die Permeke nog gekend hebben. Hun getuigenissen werden gebundeld en kregen ook een speciale plaats.

Vanaf vrijdag 29 maart kan het museum opnieuw bezocht worden. Tegelijk opent ook de eerste expo ‘Constant Permeke in tegenlicht’, waar een dertigtal kunstwerken van Permeke tentoongesteld worden.  www.permekemuseum.beSource link

Leave a Comment