Scholen en moskeeën onder verscherpt toezicht na rellen met gewonden in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren


De rellen braken gisterenavond uit nadat mensen van Koerdische en Turkse afkomst het met elkaar aan de stok hadden gekregen. Een groep Syrische Koerden uit Leuven vierde Newruz, een Perzisch feest. Een konvooi is afgezakt naar Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren.

“Daar zijn ze met vlaggen de Turkse bevolking beginnen provoceren”, vertelt Geert Verheyen, korpschef van politiezone CARMA. “Dat heeft geleid tot een incident waarbij een jongeman van Turkse origine aan de karavaan vroeg waarom het nodig was om met vlaggen van PKK door de straten te rijden. Daarop kreeg hij verschillende slagen.”

Het incident is vervolgens verder geëscaleerd. “Een familie uit Leuven verschool zich met een aantal vrienden in de directe omgeving van het incident. Van daaruit zijn we uren bezig geweest om de openbare orde te herstellen.”

Autoruiten sneuvelden, vlaggen werden in brand gestoken en verschillende mensen kregen klappen. Er waren verschillende korpsen, een helikopter en een waterkanon nodig om de gemeenschappen uit elkaar te houden. Tegen 23 uur was de situatie onder controle.Source link

Leave a Comment