Senator Mitt Romney gaat met pensioen en richt daarbij de schijnwerpers terug op de leeftijd van Biden en Trump


In een video die Republikein Mitt Romney woensdag publiceerde kondigt hij aan met pensioen te gaan. Romney roept Biden en Trump op om “een stap opzij te zetten”, en jongere leiders een kans te geven. Hij is 76 jaar oud.

Waarom is dit belangrijk?

Net als in België, is 2024 een verkiezingsjaar voor de Verenigde Staten. Terwijl Biden en Trump zich voorbereiden om hun tango van 2020 nog eens te dansen, brengt Romney het ‘probleem’ van (te) oude politici in Washington nog eens onder de aandacht.

In het nieuws: Mitt Romney (R ) gaat met pensioen.

“Het zou geweldig zijn als zowel president Biden als voormalig president Trump een stap opzij zouden doen en hun respectieve partij iemand van de volgende generatie zouden laten kiezen”, zei Romney tegen journalisten op Capitol Hill.

 • Romney, een mormoon trouwens, geeft aan dat hij op het einde van een nieuwe termijn als senator, in de Verenigde Staten een ambt van zes jaar, midden de tachtig zou zijn. “Om eerlijk te zijn, het is tijd voor een nieuwe generatie leiders.”
 • Met het vertrek van Romney, vaak omschreven als een gematigde Republikein, verliest de GOP een van zijn geringe leden met een uitgesproken afkeer van de Trumpiaanse weg die de partij inslaat. Hij is bovendien de enige Republikein die in beide afzettingsprocedures tegen Trump tegen zijn partijgenoot stemde.

De oude olifant in de kamer

Met het vertrek van Romney, en zeker zijn verklaring, wordt de discussie over de leeftijd van politici weer aangewakkerd. Moeten mensen op leeftijd wel de lijn uitzetten voor de komende decennia waar ze zelf geen deel van zullen uitmaken?

 • De gaffes, de pijnlijke blunders van Biden (80 jaar), kunnen niet langer genegeerd worden. De bijnaam “Sleepy Joe” straalt niet bepaald gezag uit.
  • Uit de jongste rondvraag van the Washington Post blijkt dat 73 procent van de Amerikanen vindt dat Biden te oud is om nog eens president te zijn.
  • Meer opvallend is dat twee derde van de Democraten, het kamp van Biden, hetzelfde zeggen.
 • Dan is er ook nog senator Mitch McConnell (81 jaar). Hij haalde de jongste weken ook twee keer het nieuws. De man bevroor toen hij vragen van journalisten moest beantwoorden, wat hem ook een bijnaam opleverde: “Glitch McConnell”.
 • Een peiling van de Universiteit van Quinnipiac wijst erop dat 61 procent van de Amerikanen vindt dat er een leeftijdslimiet zou moeten zijn voor presidentskandidaten.

Dealmaker

 • Romney begon zijn carrière als politicus als gouverneur van Massachusetts in 2002, nadat hij fortuin maakte bij consulting- en investeringsbedrijf Bain Capital, waar hij CEO was.
 • In 2008 deed hij een eerste gooi naar het presidentschap, maar moest toen de plaats ruimen voor zijn partijgenoot John McCain, die op zijn beurt de verkiezingen verloor van de Democraat Barack Obama.
 • In 2012 werd Romney de Republikeinse presidentskandidaat, maar ook toen won Obama de verkiezingen.
 • Romney stond bekend als een dealmaker die de middenweg kon opzoeken. Zeker als het over thema’s als klimaatverandering en gezondheidszorg gaat, ging hij vaak in tegen de lijn van de GOP. Trump, 77 jaar oud, liet alvast weten blij te zijn met het vertrek van zijn collega.Source link

Leave a Comment