The Body Shop sluit definitief de deuren in België


The Body Shop België maakt geen doorstart, nadat de cosmeticaketen in ons land eind februari failliet was gegaan. De voorraden van de twaalf winkels zijn verkocht aan Nederlandse franchisenemers.

The Body Shop België sluit definitief de deuren in ons land, blijkt uit het faillissementsverslag van de cosmeticaketen waarover Nederlandse media berichtten. Het rapport van de curator meldt dat de keten geen doorstart maakt. Een Nederlandse rechtbank had de Belgische tak eind februari failliet verklaard.

Een Nederlandse curator wikkelt het faillissement af, omdat de Belgische winkels juridisch onder het Nederlandse The Body Shop Benelux vallen. Het mislukken van de mogelijke doorstart wijt de curator onder meer aan het aflopen van de franchiseovereenkomst voor de Belgische winkels.

De voorraden van de Belgische winkels zijn intussen voor 140.000 euro verkocht aan Nederlandse franchisenemers van de keten. De curator onderzoekt of ook de inrichting van de winkels van de hand kan worden gedaan.

12

Het aantal winkels in ons land was gedaald van ooit zowat 20 naar 12, met 66 werknemers.

Het aantal winkels in ons land was gedaald van ooit zowat 20 naar 12, met 66 werknemers. De 12 vestigingen draaiden tussen 2021 en 2023 een omzet van zo’n 5 miljoen euro per jaar, blijkt uit het verslag. Het verlies was in 2022 opgelopen tot 100.000 euro. De meeste winkels, en ook de webshop, waren al gesloten in ons land.

The Body Shop werd opgericht in 1976 in Brighton, Zuid-Engeland, door de milieuactiviste Anita Roddick. Ze promootte natuurlijke producten en sprak zich fel uit tegen dierproeven. In 2006 werd de keten overgenomen door de Franse cosmeticareus L’Oréal. Die verkocht haar tien jaar later aan de Braziliaanse groep Natura voor 1 miljard euro. In november vorig jaar legde de Duitse investeringsgroep Aurelius nog 254 miljoen dollar op tafel voor The Body Shop.

Ook de Britse en Duitse divisies vroegen dit jaar het faillissement aan. Voor de reeks faillissementen telde The Body Shop 900 winkels in 20 landen en zowat 1.600 franchisevestigingen in 69 landen.Source link

Leave a Comment