Vladimir Poetin claimt overwinning bij Russische presidentsverkiezingen: “Rusland moet sterker en effectiever worden”


Niemand twijfelde er nog aan, maar nu is het zo goed als officieel. De Russen konden van vrijdag tot zondag hun stem uitbrengen en volgens de centrale kiescommissie behaalde Poetin bijna 88 procent van de stemmen.

De Russische staatstelevisie riep de 71-jarige Poetin zondag uit tot winnaar, op basis van verschillende exitpolls van instituten die dicht bij het Kremlin staan. en de president claimde zondagavond ook de overwinning.

De eerste echte resultaten worden wel pas op maandag verwacht. Maar gewoonlijk komen de prognoses overeen met de uiteindelijke verkiezingsresultaten. Het zou gaan om een record voor Poetin, die in 2018 nog 76,7 procent van de stemmen achter zijn naam kreeg.

Poetin zal zich nu kunnen opmaken voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar. Hij werd in het jaar 2000 voor het eerst als president gekozen. Hij deelt dus al 24 jaar lang de lakens uit in Rusland: twintig jaar als president en tussendoor ook vier jaar als eerste minister (2008-2012). Zijn nieuwe ambtstermijn is daardoor zijn vijfde en zal lopen tot 2030. Als gevolg van de grondwetswijziging die in 2020 werd doorgevoerd, mag hij daarna overigens opnieuw een gooi doen naar het presidentschap. In theorie kan hij dus in het zadel blijven zitten tot 2036, wanneer hij 83 jaar oud zal zijn. (Lees verder onder de foto)

© AFP

Hoewel de verkiezingen werden overschaduwd door de oorlog in Oekraïne, de verzuurde relaties met het westen en de dood van opposant Aleksej Navalny, was de inzet van de kiesstrijd niet erg groot. Dat Poetin de presidentsverkiezingen zou winnen, leek immers al een uitgemaakte zaak. De voornaamste tegenstanders van zijn regime verblijven in ballingschap in het buitenland, zitten in de cel, of zijn plots overleden. De stembusgang leek enkel als doel te hebben om Vladimir Poetin de nodige legitimiteit te verschaffen.

De participatiegraad zou eveneens op een record zijn aanbeland. Volgens Ella Pamfilova, de voorzitter van de centrale kiescommissie, bedroeg die graad 74,22 procent, de hoogste ooit bij een Russische presidentsverkiezing. Tegenstanders merkten weliswaar op dat dit record enkel door repressie en dwang tot stand is gekomen. Volgens het Kremlin is Poetin op de hoogte gebracht van de voorlopige resultaten.

“Sterker en efficiënter Rusland”

Zijn overwinningsspeech, die werd uitgezonden op de staatstelevisie, begon hij met het bedanken van de burgers. “We zijn één en hetzelfde team, alle burgers van Rusland die naar de stembureaus zijn gegaan en hebben gestemd”, zei hij tot zijn teamcampagne. “De uitslag van de verkiezingen tonen het vertrouwen van de burgers van het land en hun hoop dat we alles zullen doen wat gepland is.”

Poetin verzekerde dat Rusland zich niet zal laten “intimideren” of “verpletteren”, na twee jaar van conflict in Oekraïne en crisis met het Westen. “Het maakt niet uit wie ons wil intimideren of ons wil verpletteren”, stelde Poetin. “Niemand is er in de geschiedenis ooit in geslaagd zoiets te doen. Dit heeft vandaag niet gewerkt en zal in de toekomst niet werken.”

Vanuit het publiek werd de naam van de president gescandeerd.(Lees verder onder de foto)

© AFP

Niet legitiem

Volgens de Oekraïense president is Poetin “dronken van macht” en doet hij er alles aan opdat hij “eeuwig kan regeren”. “Deze verkiezingsfraude heeft geen legitimiteit en kan er ook geen hebben”, aldus Zelenski. “Deze figuur moet op de beklaagdenbank in Den Haag terechtkomen, daarvoor moeten wij zorgen, iedereen in de wereld die waarde hecht aan leven en aan fatsoen.”

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dan weer dat de presidentsverkiezingen in Rusland “niet legaal, vrij en eerlijk” waren. De stembusgang vond plaats “in een context van strenge repressie”. Ook werd er gestemd in de bezette gebieden in Oekraïne, wat in overtreding van het internationaal recht is, aldus Warschau.

De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zei: “De verkiezingen zijn duidelijk niet vrij en eerlijk, gezien de manier waarop de heer Poetin politieke tegenstanders gevangen heeft gezet en anderen ervan heeft weerhouden zich tegen hem kandidaat te stellen.”

“Niet de werkelijkheid”

Het team van de Russische opposant Aleksej Navalny – die in een Russische strafkolonie is omgekomen – hekelt het resultaat dat Poetin bij de verkiezingen zou hebben behaald. Dat resultaat “heeft niet de minste betrekking met de werkelijkheid”, zegt Leonid Volkov, de gewezen rechterhand van Navalny.

“De voor Poetin vooropgestelde percentages hebben, natuurlijk, niet de minste betrekking met de werkelijkheid”, aldus Volkov. “Ze zijn het niet waard erover te spreken.”

Volgens Volkov toont het stille protest op zondagmiddag – na de oproep daartoe van de weduwe van Navalny, Joelia Navalnaja – de absurditeit en waardeloosheid van de percentages aan. Hij stelt dat de focus van de verkiezingscampagne daarom niet lag op het stemmen zelf, maar op de mensen. “De mensen moeten elkaar zien om sterker te worden, en dat is wat is gebeurd”, aldus nog Volkov op X.

Navalnaja had de aanhangers van haar overleden echtgenoot opgeroepen om allemaal samen op hetzelfde moment, zondag op de middag, in rijen te gaan staan voor stembureaus als stil protest. Zelf had ze de naam van haar echtgenoot geschreven op het stembiljet dat ze had ingediend in de Russische ambassade in Berlijn.Source link

Leave a Comment