Voorbeschouwing Le Samyn 2024 | Arnaud De Lie absolute topfavoriet in wedstrijd die altijd verrast


Het is misschien geen Omloop Het Nieuwsblad en ook geen Kuurne-Brussel-Kuurne, maar Le Samyn is inmiddels wel een fenomeen in het voorjaar. Traditiegetrouw doordeweeks, traditiegetrouw een helse tocht door Wallonië. In de Leiderstrui beschouwt voor op wat er dinsdag komen gaat.

Le Samyn is een koers die de laatste jaren flink aan statuur wint. De koers in Franstalig België kent dan ook een ferme erelijst, in het bijzonder de laatste tien jaar. Zomaar wat namen die de koers het afgelopen decennium op hun naam schreven: Matteo Trentin, Tim Merlier, Florian Sénéchal, Niki Terpstra (tweemaal) en Hugo Hofstetter. Vorig jaar wist Milan Menten de koers te winnen met een stevige spurt, vaak het recept om deze wedstrijd te winnen.

Praktische informatie Le Samyn 2024

  • Quaregnon – Dour (202 km)
  • Dinsdag 27 februari 2024
  • Deelnemers 
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Le Samyn

2023 Milan Menten
2022 Matteo Trentin
2021 Tim Merlier
2020 Hugo Hofstetter
2019 Florian Sénéchal
2018 Niki Terpstra
2017 Guillaume Van Keirsbulck
2016 Niki Terpstra
2015 Kris Boeckmans
2014 Maxime Vantomme

Parcours, weer en tijden Le Samyn 2024

Met een lengte van meer dan tweehonderd kilometer mag Le Samyn zich met recht een semi-klassieker noemen. De organisatie van de Waalse koers heeft ook voor dit jaar weer een interessant parcours uitgeplozen met daarin de nodige kasseistroken. De start van de race vindt plaats in Quaregnon, om vervolgens te finishen in Dour.

De finale van de race wordt afgewerkt op een lokale ronde, met daarin de Côte de la Roquette (vierhonderd meter aan 3,2 procent) en de Côte des Nonettes (driehonderd meter aan 3,6%) als belangrijke scherprechters. Net voordat de renners bij de finishlijn aankomen, moeten ze nog de kasseien van de Rue de Belle Vue bedwingen. Daar is het mogelijk om nog de laatste verschillen te slaan, alvorens we licht bergop finishen.

Onderstaand profiel is het parcours van vorig jaar, daar er van de editie van dit seizoen nog geen profiel beschikbaar is.

le samyn 2022

Plaatselijk circuit (drie keer):
102,7 km: Rue de Vert Pignon
109,6 km: Côte de la Roquette
110,6 km: Rue de Wihéries
115,6 km: Côte des Nonettes
121,0 km: Rue de Belle Vue

Weer
We hebben de renners al weleens zien blauwbekken, maar dinsdag lijkt het best goed weer te worden. Bij de start in Quaregnon wordt vijf graden, een zonnetje en weinig wind uit het noordoosten voorspeld. Het zal in ieder geval droog blijven, met aan de meet nog steeds zo”n zes graden en windkracht 2 uit het noorden.

Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: ongeveer 17.30 uur

Favorieten Le Samyn 2024

Le Samyn is traditioneel een klassieker voor de mannen van de tweede rij, met alle respect. Veel mannen braken hier door, of zorgden hier voor de ommekeer in hun vormpeil. Milan Menten was vorig jaar nog een perfect voorbeeld. De Belg van Lotto-Dstny won verrassend de sprint heuvelop en is sindsdien nooit meer over het hoofd gezien. De titelverdediger is erbij met nummer 1, maar lijkt niet de kopman bij de Belgen. Arnaud De Lie doet mee en na zijn uitstekende Omloop Het Nieuwsblad is hij topfavoriet. Pascal Eenkhoorn is er eentje voor de vlucht.

dsm-firmenich PostNL is een interessante klant met Nils Eekhoff, die in Kuurne vijfde werd. John Degenkolb is als man van Parijs-Roubaix ook kansrijk, met Casper van Uden ook nog aan boord, mocht het een sprint worden. Alpecin-Deceuninck heeft in dat scenario met Timo Kielich ook een kanshebber.

nils eekhoff
Nils Eekhoff

UAE-Team Emirates is er dinsdag ook bij, met António Morgado als toptalent als interessante naam. Arkéa-B&B Hotels heeft met Luca Mozzato, David Dekker, Jenthe Biermans en Amaury Capiot meerdere rappe mannen. Bij Intermarché-Wanty is Madis Mihkels een talent om in de gaten te houden, alhoewel hij wel ten val kwam in Kuurne-Brussel-Kuurne. Laurenz Rex (zesde in Omloop) en Vito Braet toonden hun goede benen namens die ploeg ook het afgelopen weekeinde. Uno-X is misschien wel één van de sterkere blokken in het geheel. Søren Wærenskjold en Rasmus Tiller, dat zijn geen misselijke namen.

Daarmee zijn we er nog niet, want Dries Van Gestel, Anthony Turgis (TotalEnergies), Hugo Hofstetter, Tom Van Asbroeck (Israel-Premier Tech) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ) schrijven we sowieso nog op, in welk scenario dan ook. TDT-Unibet is er verder ook bij en dat betekent ongetwijfeld volle bak aanvallen.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Le Samyn 2024?

Topfavorieten: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ)
Outsiders: Rasmus Tiller (Uno-X), Amaury Capiot (Arkéa – B&B Hotels) en Nils Eekhoff (dsm-firmenich PostNL)
Long shots: Anthony Turgis (TotalEnergies), Tom Van Asbroeck, Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech), Soren Waerenskjold (Uno-X), Antonio Morgado (UAE-Team Emirates), Milan Menten (Lotto-Dstny), John Degenkolb (dsm-firmenich PostNL) en Laurenz Rex (Intermarché-Wanty)

TV Le Samyn 2024

Le Samyn is dinsdag via twee belangrijke kanalen te bekijken. Sporza is er vanaf 13.30 uur – met eerst de vrouwen – bij via VRT 1 en Eurosport zendt vanaf dezelfde tijd live uit via Eurosport 1 en Eurosport.com.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Source link

Leave a Comment