waarom de Amerikaanse remake allesbehalve memorabel is


Een lokaal succes kopiëren voor de veel grotere Amerikaanse markt: het is een beproefd recept van Hollywood. Soms leidt het tot verrukkelijk kijkvoer, andere keren is het resultaat een misbaksel.

Onder die laatste categorie valt ‘Memory’, een vehikel van Martin Campbell. Die Nieuw-Zeelandse regisseur kan met ‘GoldenEye’, ‘The Mask of Zorro’, ‘Casino Royale’ en ‘The Foreigner’ heel wat mooie adelbrieven voorleggen, maar dat track record blijkt geen garantie voor succes. Zijn film uit 2022 over een huurmoordenaar die ontdekt dat hij zelf een doelwit is geworden nadat hij een klus weigert, voert Liam Neeson en Guy Pearce op in de hoofdrollen, maar ondanks die star power op de affiche bleef de wereldwijde opbrengst steken op nog geen 14 miljoen dollar. Naar Amerikaanse maatstaven is dat een flop.

Clichés

De film ‘De Zaak Alzheimer’ uit 2003 draait rond de jacht van het politieduo Vincke en Verstuyft op de huurmoordenaar Angelo Ledda, die de ziekte van Alzheimer en dus een slecht geheugen heeft, maar wel een geweten. Ledda besluit om achter zijn eigen opdrachtgevers aan te gaan. 

Koen De Bouw en Werner De Smedt portretteren het rechercheursduo en Jan Decleir kruipt in de huid van de huurmoordenaar met Alzheimer. Twintig jaar na datum prijkt ‘De Zaak Alzheimer’ nog steeds in de top tien van succesvolste Belgische films aller tijden.

Vorig jaar verscheen de Amerikaanse remake ‘Memory’. Liam Neeson speelt de ouder wordende huurmoordenaar die aan Alzheimer lijdt. Recensenten hadden het over “een ondermaatse thriller”. “Zowel de opzet als de uitvoering zijn niet verfrissend genoeg”, aldus het Britse filmmagazine Screen International. “Regisseur Martin Campbell past zijn gebruikelijke gladde professionaliteit toe op een genrestuk dat raakt aan sterfelijkheid, spijt en kindermisbruik zonder veel emotionele resonantie of meeslepende actiescènes. Het scenario van Dario Scardapane bevat meer clichés dan scherpe inzichten. Monica Bellucci, die fungeert als de potentiële schurk in ‘Memory’, hult zich in ijzige afstandelijkheid.”

“Liam Neeson heeft een nieuwe slechtste film”

Op Rotten Tomatoes, een site die filmrecensies bundelt en op basis daarvan een score geeft, krijgt ‘Memory’ een gemiddelde waardering van 4,8/10. De consensus luidt: “Een bleke replica van een betere actiethriller. ‘Memory’ is een van de meest vergeetbare films van Campbell tot nu toe.” De Amerikaanse krant Chicago Sun-Times oordeelde dan weer dat ‘Memory’ “een beetje meer verheven is dan de zoveelste B-actiefilm”.

“Liam Neeson heeft een nieuwe slechtste film”, maakte de Amerikaanse entertainmentsite TheWrap in zijn recensie brandhout van ‘Memory’. “Wat begint als clichématig neemt een harde wending naar moreel verwerpelijk. De kwesties van mentale en fysieke achteruitgang, kinderhandel en rijke Amerikanen aan de grens die hun Mexicaanse buren uitbuiten zijn allemaal het spul van provocerende, betekenisvolle verhalen, maar voor scenarioschrijver Dario Scardapane floepen deze plotpunten op de grond als platte tennisballen die naar een ongeïnteresseerde golden retriever worden gegooid.”

“Er is veel stof tot nadenken over hoe rijke mensen gerechtigheid ontlopen en hoe de rechtbanken weinig hulp bieden aan de slachtoffers van de rijken, maar dat zou een nuance en intelligentieniveau vereisen die deze film bij lange na niet haalt”, klinkt het hard.

Bekijk ‘De Zaak Alzheimer’ vanavond om 20u40 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Source link

Leave a Comment