Weer loopt het mis in Turkije: Michy Batshuayi deelt karatetrap uit bij veldbestorming hooligans


Opnieuw was er geweld te zien op een voetbalveld in de hoogste klasse van Turkije. Matchwinnaar Michy Batshuayi was met zijn ploegmakkers de uitzege aan het vieren na een bewogen wedstrijd, toen een gemaskerde hooligan het veld opliep.

Eens de man overmeesterd leek, liep het uit de hand. Andere toeschouwers en hooligans volgden zijn voorbeeld en bestormden het veld. Her en der waren er schermutselingen, waarbij zowel hooligans als spelers klappen uitdeelden. De spelers van Fenerbahçe moesten vluchten richting de spelerstunnel.

Michy Batshuayi begaf zich in de richting van de zijlijn aan de hoofdtribune, waar hij zich veilig waande. Maar toen een man zijn richting uitkwam, pakte Batshuayi uit met een achterwaartse karatetrap. De man leek nauwelijks geraakt, want hij zette zijn weg verder. Verderop was te zien hoe een man de cornervlag als wapen gebruikte.

Ook tijdens de wedstrijd was het publiek al over de schreef gegaan door voorwerpen en vuurwerk op het veld te gooien. Daarbij werden meerdere spelers en een grensrechter geraakt. In de tweede helft lag de wedstrijd een tijdlang stil en deed de stadionspeaker pogingen om de supporters te bedaren. De wedstrijd werd uitgespeeld, maar daarna liep het uit de hand.

Gespierde taal

Drie maanden geleden werd de Turkse competitie nog even stilgelegd nadat een scheidsrechter werd geslagen en geschopt door de clubvoorzitter van Ankaragücü. “Genoeg is genoeg”, klonk het toen. Maar de tijdelijke stillegging van de Turkse competitie en de gespierde taal die toen werd gesproken door Turkse politici en voetbalbobo’s heeft het probleem niet verholpen.

Ook nu haastte de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya zich om op X een onderzoek aan te kondigden. “Na de wedstrijd Trabzonspor-Fenerbahçe is er onmiddellijk actie ondernomen om de toeschouwers die het veld betraden te identificeren en een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen”, aldus Yerlikaya op X.

De Turkse voetbalbond veroordeelde het geweld opnieuw: “Laat niemand eraan twijfelen dat de noodzakelijke strafrechtelijke sancties zullen worden opgelegd aan degenen die verantwoordelijk zijn voor deze incidenten, die zich niet opnieuw mogen voordoen.”

Van held naar opgejaagd wild

Tot het helemaal ontspoorde, was Michy Batshuayi nog de grote held van de verhitte avond, althans voor de bezoekende ploeg. Als invaller scoorde de Rode Duivel de winnende treffer voor Fenerbahçe tegen het Trabzonspor van collega-Rode Duivel Thomas Meunier. Die speelde de hele wedstrijd, maar op het moment van de incidenten na de match was de thuisploeg al naar binnen.

Fenerbahçe stond in Trabzon bij de rust 0-2 voor, na twee treffers van Fred, telkens op aangeven van Dusan Tadic. Na de pauze zorgden Enis Bardhi en oude bekende Trezeguet er nog voor dat Trabzonspor langszij kwam, maar dat was dus buiten Batshuayi gerekend, die zijn rol als supersub alweer met verve vervulde.

In de stand blijft Fenerbahçe met 79 punten in het spoor van leider Galatasaray, dat twee punten meer telt. Trabzonspor is de nummer drie in Turkije, maar telt liefst 32 punten minder dan de leider.Source link

Leave a Comment