Zeker negen doden nadat appartementsgebouw in Valencia is uitgebrand


Spanje

Bij de zware brand in een appartementsgebouw in de Spaanse kuststad Valencia zijn zeker negen doden gevallen. Het lijkt erop dat het hele gebouw razendsnel in brand is gevlogen. Er werd een onderzoek geopend.

De brand in het gebouw in de wijk Campanar brak donderdag rond 17.30 uur uit op de vierde verdieping en verspreidde zich razendsnel in het complex met 138 appartementen. Beelden tonen hoe het volledige appartementsgebouw van veertien verdiepingen in brand stond. Door de sterke wind kreeg de brandweer het vuur moeilijk onder controle, soldaten moesten bijspringen. Twee mensen die om hulp riepen vanaf een balkon werden op het laatste moment door de brandweer in veiligheid gebracht via een kraan, de brand woedde al om hen heen.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden al vier lichamen geborgen. Nadat brandweermannen het uitgebrande gebouw een eerste keer hadden doorzocht, werd het dodentol bijgesteld. Eerst was er sprake van tien doden, later werd dat bijgesteld naar negen doden en één vermiste. Er zijn nog eens minstens vijftien gewonden, zeven daarvan zijn brandweerlieden.

Gevelbekleding

Het lijkt erop dat het hele gebouw, uit 2008, razendsnel in brand is gevlogen. “Het vuur verspreidde zich in tien minuten”, vertelde een getuige aan La Sexta. Op een half uur tijd was het hele gebouw gehuld in vlammen. Als mogelijke oorzaak wordt verwezen naar de kunststof gevelbekleding. Een promovideo van de ontwikkelaar benadrukte toen het “innovatieve materiaal” dat werd gebruikt voor het exterieur, dat voldeed aan “strenge kwaliteitscontroles”.

De brand doet denken aan de Londense Grenfell Tower die in 2017 volledig uitbrandde en waarbij 72 doden vielen. Het vuur kon zich toen ook snel verspreiden door het gebruik van aluminium in de gevelbekleding.

De Spaanse regering kondigde al drie dagen van nationale rouw af. Bij een bezoek zei premier Pedro Sanchez dat de bewoners “door deze vreselijke brand alles verloren hebben in slechts enkele minuten tijd”. De 105 bewoners zijn tijdelijk ondergebracht in een nabijgelegen hotel. Er werden alvast kleding, medicijnen en speelgoed voor hen ingezameld door buurtbewoners.

Het hele gebouw stond in brand.© afp

Premier Sanchez bezoekt Valencia.© afp

© epaSource link

Leave a Comment