Zoektocht in Baltimore gaat verder: 1 lichaam uit het water gehaald, nog 5 vermisten na instorting van brug


De Francis Scott Key-brug met 4 rijstroken werd in 1977 geopend. De Patapsco-rivier waarover ze ligt, is een belangrijke transportroute. Samen met de haven van Baltimore is de rivier van vitaal belang voor vrachtvervoer aan de oostkust van de Verenigde Staten.

Na de reddingswerken moet de stad Baltimore onderzoeken hoe het de brug zal ontmantelen en vervangen. De Amerikaanse nieuwszender NBC News haalt daarvoor David MacKenzie aan, directeur bij een Brits ingenieurs- en architectenbureau.

Volgens MacKenzie zal de wederopbouw van de brug 10 keer duurder zijn dan de oorspronkelijke kostprijs. Toen de brug in 1977 werd gebouwd, kostte dat grofweg 60 miljoen dollar. De man wijst er ook op dat containerschepen in de jaren 70 een stuk kleiner waren dan de hedendaagse modellen, al gelooft hij niet dat de brug constructieproblemen vertoonde.

Aangezien de brokstukken de haven van Baltimore deels afsluiten van de oceaan, betekent de instorting van de brug waarschijnlijk een financiële aderlating voor de haven. MacKenzie schat dat het minstens 2 jaar zal duren voor er een nieuwe brug de rivier overspant. Daarnaast zullen de Amerikanen verwachten dat de nieuwe brug “een stuk robuuster zal zijn” dan de brug die vannacht is ingestort. Source link

Leave a Comment