Aanklager eist 1 jaar cel met uitstel tegen acteur Frank Vercruyssen voor stiekeme naaktbeelden: “Mijn leven is gestopt”


Frank Vercruyssen (58) moest zich vanochtend voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verantwoorden voor voyeurisme. Voor verkrachting en aanranding van de eerbaarheid werd de Antwerpse acteur (die bekend is van o.a. de film Zillion) en het stichtend lid van theatercollectief Stan eerder al buiten vervolging gesteld.

De feiten speelden zich af in november 2019 tijdens de tournee van de voorstelling Après la répétition in Namen. Vercruyssen verborg zijn smartphone in de loge waar de toen 33-jarige actrice Georgia Scalliet zich waste en omkleedde. Die telefoon was uitgerust met een speciale app die om de 15 seconden automatisch een foto maakte. De Franse actrice betrapte Vercruyssen op heterdaad en confronteerde hem met het misbruik.

Nadien weigerde Scalliet het stuk, dat gaat over de relatie tussen een theaterregisseur op leeftijd en een jonge, bezielde actrice, nog langer te spelen. Ze heeft er onder meer een scène waarin ze haar borsten ontbloot en Vercruyssen kust. Met Stan, op dat moment haar en Vercruyssens werkgever, sloot ze een dading af voor 20.000 euro materiële en morele schade. Eerder wilde het gezelschap niet bevestigen dat de problemen zich hadden afgespeeld tijdens één van hun producties, maar dat blijkt dus wel het geval.

“Gevoeld en gemasseerd”

Scalliet, die in Frankrijk verbonden is aan de beroemde Comédie Française, was niet op de zitting aanwezig. Volgens haar advocaat, Philip De Cleene, kadert het voyeurisme in een bredere “modus operandi” waarbij Vercruyssen “systematisch vrouwen onder zijn hoede benaderde”. “In elke productie waar Vercruyssen binnenkwam, veranderden de zeden: een begroeting gebeurde via een kus op de mond, er werd gevoeld en gemasseerd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tijdens een huiszoeking vorig jaar werd bij de acteur een USB-stick gevonden met behalve Scalliets naaktfoto’s ook nog die van acht andere vrouwen uit onder meer Frankrijk en IJsland. In het dossier, dat in 2023 werd overgenomen van het Parijse parket, staan verklaringen van nog eens zeven vrouwen over grensoverschrijdend gedrag. Het is niet duidelijk over wie dit gaat en of er nog een onderzoek loopt in het buitenland naar die klachten. In Antwerpen wordt enkel de zaak tegen Scalliet behandeld.

Vercruyssens machtspositie ten opzichte van Scalliet geldt voor de verdediging als een verzwarend element. “Als artistiek leider van Stan bepaalde hij wie meespeelde in de producties.” De acteur, die zelf in de rechtszaal aanwezig was, betwist de feiten niet, maar ontkent dat hij een gezagsfunctie had bij het collectief Stan. Volgens hem opereert het als “horizontale structuur waarbij iedereen evenveel macht heeft”.

“Beste vriendin”

Scalliet was bovendien zijn “beste vriendin”, op wie hij al tien jaar “stapelverliefd” was. Volgens zijn advocaat Noémi Wagemans bleven ze regelmatig bij elkaar slapen en liepen ze hand in hand over straat, ook al was er geen sprake van een amoureuze relatie. Scalliet heeft ook een man en kind. “Het spel van aantrekken en afstoten maakte me gek, daarom heb ik feiten gepleegd die ik nooit had verwacht”, antwoordde Vercruyssen toen de rechter hem vroeg naar zijn motief. “Ik beschouw mezelf als een zachtaardig en liefdevol persoon. Ik wilde iets nemen om haar toch bij mij te hebben, zonder haar te schaden. Maar ik schaam me diep en vind het vreselijk dat ik iemand dierbaar zoveel leed heb berokkend.”

De acteur, die zich al een tijd laat begeleiden door een psychiater en forensisch psycholoog, drukte ook zijn diepe spijt uit naar Stan die hij “onschuldig in deze lijdensweg heeft meegesleurd”. Bij zijn gezelschap staat hij al sinds september 2023 op non-actief. Vercruyssen verwees ook naar de zware mentale impact. “Mijn leven is vier jaar geleden gestopt. Ik werd overal ontslagen en zwartgemaakt. Ik heb er alles voor over om mijn leven terug op de rails te krijgen. Mijn gezelschap is mijn levenwerk.”

De aanklager vraagt 1 jaar cel met uitstel. Vercruyssen en zijn advocaat pleiten voor een probatie-opschorting, waarbij de acteur wel schuldig pleit maar geen straf krijgt zodat hij terug zijn leven kan opbouwen. De uitspraak wordt verwacht op 23 april.Source link

Leave a Comment