Esprit legt boeken neer in Zwitserland


De Zwitserse tak van Esprit heeft het faillissement aangevraagd. Alle eigen Zwitserse winkels gaan dicht, de franchisevestigingen blijven wel bestaan.

Niet meer levensvatbaar

Esprit Switzerland Retail AG heeft maandag insolventie aangevraagd. “Het faillissement en de sluiting van de winkels was onvermijdelijk”, zegt het bedrijf in een persbericht. Financieel is het niet levensvatbaar om de retailactiviteiten in hun huidige structuur in Zwitserland voort te zetten, aldus de groep.

Als oorzaken geeft de kledingketen de algemene economische vertraging in combinatie met de sterke stijging van de energie- en logistieke kosten, maar ook het negatieve consumentensentiment in Europa. Bovendien werden de huurprijzen voor “winkels van ongeschikte grootte” te hoog. Met name de cashflow is insolvabel geworden.

Uitgebreide reorganisatie

Het faillissement treft enkel de activiteiten van de retailvennootschap in Zwitserland. Andere landen blijven dus gevrijwaard, net als de franchisewinkels en groothandelsactiviteiten. Wel zegt Esprit zich nu te richten “op een uitgebreide reorganisatie en op het versterken van zijn activiteiten met groothandels- en franchisepartners”. Ook wil het modemerk nieuw momentum opwekken in e-commerce.

In de eerste helft van 2023 daalde de omzet van Esprit met 17%, ook al omwille van negatief consumentensentiment, terwijl de winst diep in het rood dook naar 714 miljoen Hongkongse dollars verlies (80 miljoen euro). In de tweede helft van het jaar voorspelde de groep beterschap, maar begin februari moest de keten al een nieuwe winstwaarschuwing uitvaardigen. De omzet en de winst blijven zakken, geeft de modeformule toe.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze gratis nieuwsbrieven en mis het laatste retailnieuws niet.

De Zwitserse tak van Esprit heeft het faillissement aangevraagd. Alle eigen Zwitserse winkels gaan dicht, de franchisevestigingen blijven wel bestaan.Source link

Leave a Comment